logo bendo.ro
Despre Contact


Avantajele alimentatiei naturale a nou-nascutului si sugarului

Alimentatia naturala reprezinta alimentatia cu lapte matern a nou-nascutului si a sugarului in primele 4-6 luni de viata.

Avantaje:

  1. Asigurarea unei ratii echilibrate in principii nutritive necesare cresterii somatice si cerebrale corecte;
  2. Adaptare automata la nevoile sugarului;
  3. Protectie antiinflamatoare si antialergica prin imunoglobuline (IgA), lactoferina, enzime active, factori antibacterieni si antivirali si factori celulari antiinfectiosi;
  4. Consolidarea legaturii afective intre mama si copil;
  5. Actiune contraceptiva(amenoree de lactatie) ce permite spatierea nasterilor la un interval optim de 2 ani;
  6. Implicatii economice importante – laptele uman=gratuit si usor disponibil;
  7. Actiune anticarcinomatoasa(anticanceroasa) – scad sansele ca mama sa faca cancer;
  8. Rol protector fata de enterocolita necrozanta;
  9. Transfer pasiv al imunitatii
  10. Cea mai buna profilaxie pentru malnutritie, tetanie, obezitate, infectii;
  11. Laptele matern contine modulatori ai cresterii(factorul de crestere epidermal, si factorul de crestere al nervilor);
  12. Flora intestinala a sugarului alimentat natural este o flora cu bacillus bifidus care produce acid lactic si acid acetic ce scad pHul scaunelor, astfel creste rezistenta la infectii si inhiba dezvoltarea bacilului Coli si a Shigelei;

Compozitia laptelui matern:

– in primele 5 zile laptele se numeste colostru;

– zilele 6-10 lapte de tranzitie;

– dupa ziua 10 este laptele matur.

Colostrul comparat cu laptele matern matur este mai vascoa, mai bogat in proteine si saruri minerale, dar mai sarac in glucide, lipide si unele vitamine; Datorita continutului crescut in saruri minerale are proprietati usor laxative, favorizand eliminarea colostrului.

Compozitia calitativa:

1.Proteinele sunt reprezentate de cazeina si proteinele din lactoser (alfa lactalbumina);

2.Glucidele sunt reprezentate de lactoza si oligozaharide azotate;

3.Lipidele asigura 55% din ratia calorica;




Intreaba

*

*


Se pot folosi tag-uri html:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>