Cafeaua si sanatatea ta – risc si beneficiu

Cafeaua fiind una dintre cele mai consumate bauturi zilnice, a fost profund studiata pentru a determina riscurile si beneficile care le aduce sanatatatii.

Iata ce trebuie stiut despre cafea:

Efecte benefice asupra organismului – consum moderat de cafea, riscuri – consum excesiv de cafea (mai mult de 2 cani) :

  1. Reduce senzatia de oboseala (stimuleaza sistemul nervos central prin inhibarea adenozinei care se acumuleaza in urma oboselii si are efect inhibitor asupra acestuia);
  2. Imbunatateste performanta cognitiva si mentine alerta vigilenta, dar in exces produce anxietate si insomnii, si s-a corelat de asemenea cu riscul accidentului vascular cerebral;
  3. Stimuleaza peristaltismul intestinal adica amelioareaza tranzitul si previne constipatia, insa in exces inainte de asta poate sa produca disconfort gastric, gastrita sau ulcer;
  4. Reduce riscul de cancer colorectal;
  5. Are actiune antioxidanta  (protejeaza celula de radicalii de oxigen cancerigeni);
  6. Cafeaua decofeinizata scade riscul aparitiei diabetului zaharat de tip 2, cafeaua normala poate cauza insa cresterea colesterolului ‘rau’, sau/si a tensiunii arteriale.
  7. Imbunatateste functia respiratorie la asmatici, avand actiune bronhodilatatoare, relaxand muschii toracelui si sporindu-le mobilitatea;
  8. Reduce riscul de aparitie a bolii Alzheimer si Parkinson, mentinand nivele ridicate de dopamina si impiedicand degenerarea neuronala;
  9. Previne aparitia cariilor datorita polifenolilor continuti, iar in exces determina colorarea lor;
  10. Previne aparitia calculilor renali insa in exces fiind accelerata eliminarea calciului prin urina poate produce osteoporoza.
  11. Nu este indicata persoanelor cu anemie feripriva, deoarece cafeaua reduce nivelul de fier din organism.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie