Cafeaua fiind una dintre cele mai consumate bauturi zilnice, a fost profund studiata pentru a determina riscurile si beneficile care le aduce sanatatatii.
Iata ce trebuie stiut despre cafea:
Efecte benefice asupra organismului – consum moderat de cafea, riscuri – consum excesiv de cafea (mai mult de 2 cani) :
- Reduce senzatia de oboseala (stimuleaza sistemul nervos central prin inhibarea adenozinei care se acumuleaza in urma oboselii si are efect inhibitor asupra acestuia);
- Imbunatateste performanta cognitiva si mentine alerta vigilenta, dar in exces produce anxietate si insomnii, si s-a corelat de asemenea cu riscul accidentului vascular cerebral;
- Stimuleaza peristaltismul intestinal adica amelioareaza tranzitul si previne constipatia, insa in exces inainte de asta poate sa produca disconfort gastric, gastrita sau ulcer;
- Reduce riscul de cancer colorectal;
- Are actiune antioxidanta (protejeaza celula de radicalii de oxigen cancerigeni);
- Cafeaua decofeinizata scade riscul aparitiei diabetului zaharat de tip 2, cafeaua normala poate cauza insa cresterea colesterolului ‘rau’, sau/si a tensiunii arteriale.
- Imbunatateste functia respiratorie la asmatici, avand actiune bronhodilatatoare, relaxand muschii toracelui si sporindu-le mobilitatea;
- Reduce riscul de aparitie a bolii Alzheimer si Parkinson, mentinand nivele ridicate de dopamina si impiedicand degenerarea neuronala;
- Previne aparitia cariilor datorita polifenolilor continuti, iar in exces determina colorarea lor;
- Previne aparitia calculilor renali insa in exces fiind accelerata eliminarea calciului prin urina poate produce osteoporoza.
- Nu este indicata persoanelor cu anemie feripriva, deoarece cafeaua reduce nivelul de fier din organism.
[…] vedere si lentile colorateRSS FeedFacebook Gomaj din cafea home-madeDe: bendo2 In: Piele, PreventieCafeaua poate fi folosita ca si un scrub pe piele avand dublu rol, atat la suprafata pielii cat si in […]