Calcul Varsta Sarcina si Urmarire Sarcina

Varsta sarcinaVârsta in sarcina se calculează din momentul concepţiei. Acest moment il stabilim cu aproximaţie, adăugând la data primei zile a ultimei menstruaţii, incă 10 zile.

În ultimii ani se tinde din ce in ce mai mult să se exprime vârsta gestaţională in săptămâni, de la prima zi a ultimei menstruaţii; vârsta gestaţională este deci egală cu durata amenoreei (lipsa ciclului) exprimată in săptămâni.

Durata gestaţiei pentru specia umană este de aproximativ 270-280zile, sau 39-40 săptămâni, sau 9 luni calendaristice. In practică, pentru a calcula data probabilă a naşterii, adăugăm 10 zile la data primei zile a ultimei menstruaţii şi socotim in continuare 9 luni (sau scădem 3 luni) de la ultima menstruaţie.

În calculul vârstei sarcinii mai pot fi utilizate şi:

– coitul fecundant, dacă este unic in perioada respectivă;

– data perceperii primelor mişcări ale fătului de către gravidă. La data respectivă vom adăuga 41/2 luni in cazul primiparelor şi 5 luni in cazul multiparelor, pentru a obţine data probabilă a naşterii.

Se consideră că datele anamnestice nu sunt edificatoare intr-un procent de peste 20-30% din cazuri, datorită ciclurilor menstruale neregulate, notării incorecte a ultimei menstruaţii, etc. Elementele anamnestice vor fi corelate in mod obligatoriu cu datele obiective, furnizate prin examenele clinice şi paraclinice obţinute la tactul vaginal;

Dimensiunile uterului gravid.;

– Parametrii furnizaţi de către ultrasonogramă (dimensiunile sacului gestaţional până la 13 săptămâni şi diametrul biparietal, măsurarea altor elemente fetale (circumferinţa abdominală, lungimea femurului, etc. in trimestrul II şi III);

Vârsta sarcinii la luarea in evidenţă a gravidei (prima consultaţie medicală, element mult mai obiectiv decât alte date).

Uterul gravid:

  • depăşeşte inălţimea simfizei la inceputul lunii a IIa;
  • se află la jumătatea distanţei dintre pube şi ombilic la inceputul luniia IIIa ;
  • atinge nivelul cicatricei ombilicale in luna a V-a, inălţimea sa fiindde 20 cm.;
  • se află la jumătatea distanţei dintre ombilic şi apendicele xifoid inluna a Vila (28 – 30 cm la inălţime) ;
  • atinge apendicele xifoid in luna a VIIIa;
  • coboară apoi cu 1-2 laturi de deget până la termen, când se află la aproximativ 2 cm sub apendicele xifoid, având la 9 luni inălţimea de 33 cm.

Examenul obstetrical va consta din:

– palparea transabdominală a uterului gravid şi auscultarea BCF după luna a V-a;
– examenul cu valvele, pentru depistarea unor eventuale leziuni ale colului;

Se va preleva cu această ocazie secreţie pe lamă pentru examenele citovaginale, citobacteriologice şi parazitologice. În prezenţa unor leziuni chiar mici, vom efectua colposcopia şi testul Lahm-Schiiler.

tuşeul vaginal, efectuat cu blândeţe, care ne va preciza:

• starea colului (consistenţa, starea orificiilor cel intern rămâne inchis până la inceputul travaliului, prezenţa de cicatrici, rupturi comisurale, leziuni periorificiale);
• starea părţilor moi perineale şi a vaginului;
• pelvimetria, care se face incă de la luarea in evidenţă.

Gravida va fi sfatuita cu ocazia controalelor:

– să evite excesele de orice natură (fizice, intelectuale, alimentare). Din a doua jumătate a sarcinii sunt contraindicate munca de noapte, călătoriile lungi, eforturile fizice mari. Vor fi evitate abuzurile sexuale, va fi redus
consumul cafelei şi al condimentelor. Alcoolul şi tutunul vor fi suprimate. Alimentaţia va fi in general raţională (nu exagerată), echilibrată şi normocalorică.

-să utilizeze imbrăcăminte comodă şi incălţăminte cu tocuri joase, mai ales in ultimele luni de sarcină. Purtarea centurilor abdominale (in scopul reducerii grosimii taliei) şi a jartierelor circulare este contraindicată.

-să se prezinte la medic in cel mai scurt timp, dacă apar contracţii uterine dureroase, sângerări, pierderi de lichid amniotic, edeme, creşterea rapidă in greutate, etc.

După luarea in evidenţă, gravida va fi urmărită periodic:
-lunar in primele două trimestre;
-bilunar şi săptămânal in ultimul trimestru de sarcină.

Cu ocazia fiecărui examen :
-gravida va fi interogată asupra evoluţiei sarcinei de la ultima consultaţie;
-va fi examinată clinic. Nu vor fi omise cu această ocazie măsurarea tensiunii arteriale, a inălţimii uterului, auscultaţia BCF, cântărirea. Creşterea ponderală a unei gravide in cele 9 luni de sarcină este aproximativ 10-12 kg. Creşterea lunară este de 1,5-2 kg şi nu depăşeşte 500 g/săptămână in luna a IX-a. Examenul sumar de urină va fi efectuat lunar in ultimul trimestru de sarcină, hemograma va fi repetată in trimestrul III de sarcină, chiar dacă la luarea in evidenţă a fost normală; repetarea RBW in ultimele luni de sarcină este de asemenea obligatorie.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie