logo bendo.ro
Pune Intrebare | Despre | Contact


Diabetul Zaharat – cauze, factori de risc

Cunoasterea cauzelor si factorilor de risc pot duce la o mai mare preventie si control ale diabetului.

DZ de tip 1:
– componenta genetica- prezenta a mai multor cazuri de boala in aceeasi familie: parinti, copii, frati.
– Autodistrugere (datorata anticorpilor) a pancreasului.
– Alimentatia: laptele de vaca in alimentatia sugarului, deficit de nicotinamida (vitamina PP) si vitamina D in alimentatie
– Virusuri: virusul rubeolei congenitale, virusiuri gripale, virusul Coxsackie B4, virusul urlian, citomegalovirus.

DZ de tip 2:
– 80% din pacienti sunt obezi! Obezitatea in special de la nivelul abdomenului reprezinta cel mai important factor de risc. Prezenta obezitatii nu infirma totusi diagnosticul de tip 1.
– Componenta genetica, stresul sunt factori de risc de o importanta mult mai redusa decat obezitatea.
– Nu apare neaparat scaderea secretiei de insulina. Insulina in sange poate sa fie normala sau chiar crescuta. Tesuturi precum tesutul muscular, tesutul gras au ficatul isi pierd sensibilitatea de a raspunde normal la insulina.

Femeile care au nascut copii cu greutatea mai mare de 4kg prezinta un risc crescut de a face boala. De asemenea exista si un diabet tranzitoriu al gravidelor – gestational cu risc de recurenta.

Diabetul poate avea ca si cauza alte boli putand fi intalnit in asociere cu acestea: pancreatita cronica, pancreatectomie, fibroza chistica, hemocromatoza, acromegalie, sindromul Cushing, hipertiroidism, sindrom Down, sindrom Turner, sindrom Klinefelter.


data-matched-content-ui-type="image_sidebyside"

Intreaba

*

*


Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie

Se pot folosi tag-uri html:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>