Coronarografia cu sau fara implantare stent – indicatii, riscuri, pret, video

coronarografie artera coronara dreapta

Coronarografie – Artera coronara dreapta

Indicatiile principale ale coronarografiei, cu sau fara implantare de stent sunt: angina pectorala stabila sau instabila, ischemia miocardica, infarctul miocardic acut. Indicatia de electie este pentru pacientii cu angina pectorala care raman simptomatici in ciuda unui tratament medical optim.

Angioplastia coronariana transluminala percutanata (tot ce trebuie sa stiti despre procedura aici)se face prin punctionarea unei artere (femurala, radiala) periferice prin care este avansat un cateter ghid pana la nivelul arterelor coronare. Sub ghidaj fluoroscopic se pozitioneaza un cateter cu balonas in interiorul zonei stenozate (infundate), balonasul fiind umflat placa de aterom se va rupe iar vasul (artera coronara) va fi dilatat. Aceasta procedura se poate folosi pentru 2-3 vase.

Complicatia cea mai frecventa care apare dupa angioplastia coronariana transluminala percutanata este restenozarea care va necesita o reinterventie sau tratament chirurgical (bypass coronarian). Rata de stenozare este maxima in prima jumatate de an, dar poate fi prevenita prin stentare si prin utilizarea medicamentelor anticoagulante in timpul interventiei.

Stenturile sunt folosite pentru a trata leziuni scurte care nu au fost tratate anterior prin angioplastie. Pentru reducerea riscului de restenozare unele stenturi limiteaza proliferarea locala a intimei vasului prin eliberarea unor substante ca sirolimus, paclitaxel (stenturi farmacologic active).

Riscurile montarii unui stent: tromboza, restenozare, sangerari datorate tratamentului anticoagulant, stenozarea ramurilor colaterale, embolii. Tromboza intrastent se previne prin administrarea de substante anticoagulante precum clopidogrelul (Plavix) si inhibitori de glicoproteina IIbIIIa. Administrarea acestor substante se face timp de 9-12 luni postinterventie. Spasmul coronarian se previn prin administrarea de blocanti ai canalelor de calciu si nitrati.

coronarografie stenoza

Stenoza de artere coronara

Contraindicatii absolute: absenta unui serviciu de chirurgie cardiovasculara, obstructia importanta a arterei coronare stangi fara prezenta unei grefe de bypass.

Contraindicatii relative: coagulopatiile, stari de hipercoagulabilitate, boli vasculare difuze, afectarea unui vas ce asigura in totalitate nutritia miocardului, ocluzia totala a arterei coronare.

Exista si riscul de nefropatie secundara folosirii substantei de contrast. Riscul se reduce prin hidratarea adecvata a pacientului inainte de interventie sau prin folosirea unei substante de contrast neionice.

Preturi orientative puteti consulta pe siteul unei clinici de cardiologie interventionala: aici.

Cititi si urmatoarele articole:

Stenturile Coronariene – Tipuri

Despre stentul farmacologic activ

Angioplastie si implant de stent – tot ce trebuie sa stiti


Ati gasit informatia cautata? Daca nu, puneti intrebari mai jos sau pe Forumul DrBendo.

Puneti intrebari sau spuneti cum ati rezolvat dvs problema: