Coronarografia cu sau fara implantare stent – indicatii, riscuri, pret, video

coronarografie artera coronara dreapta

Coronarografie – Artera coronara dreapta

Indicatiile principale ale coronarografiei, cu sau fara implantare de stent sunt: angina pectorala stabila sau instabila, ischemia miocardica, infarctul miocardic acut. Indicatia de electie este pentru pacientii cu angina pectorala care raman simptomatici in ciuda unui tratament medical optim.

Angioplastia coronariana transluminala percutanata (tot ce trebuie sa stiti despre procedura aici)se face prin punctionarea unei artere (femurala, radiala) periferice prin care este avansat un cateter ghid pana la nivelul arterelor coronare. Sub ghidaj fluoroscopic se pozitioneaza un cateter cu balonas in interiorul zonei stenozate (infundate), balonasul fiind umflat placa de aterom se va rupe iar vasul (artera coronara) va fi dilatat. Aceasta procedura se poate folosi pentru 2-3 vase.

Complicatia cea mai frecventa care apare dupa angioplastia coronariana transluminala percutanata este restenozarea care va necesita o reinterventie sau tratament chirurgical (bypass coronarian). Rata de stenozare este maxima in prima jumatate de an, dar poate fi prevenita prin stentare si prin utilizarea medicamentelor anticoagulante in timpul interventiei.

Stenturile sunt folosite pentru a trata leziuni scurte care nu au fost tratate anterior prin angioplastie. Pentru reducerea riscului de restenozare unele stenturi limiteaza proliferarea locala a intimei vasului prin eliberarea unor substante ca sirolimus, paclitaxel (stenturi farmacologic active).

Riscurile montarii unui stent: tromboza, restenozare, sangerari datorate tratamentului anticoagulant, stenozarea ramurilor colaterale, embolii. Tromboza intrastent se previne prin administrarea de substante anticoagulante precum clopidogrelul (Plavix) si inhibitori de glicoproteina IIbIIIa. Administrarea acestor substante se face timp de 9-12 luni postinterventie. Spasmul coronarian se previn prin administrarea de blocanti ai canalelor de calciu si nitrati.

coronarografie stenoza

Stenoza de artere coronara

Contraindicatii absolute: absenta unui serviciu de chirurgie cardiovasculara, obstructia importanta a arterei coronare stangi fara prezenta unei grefe de bypass.

Contraindicatii relative: coagulopatiile, stari de hipercoagulabilitate, boli vasculare difuze, afectarea unui vas ce asigura in totalitate nutritia miocardului, ocluzia totala a arterei coronare.

Exista si riscul de nefropatie secundara folosirii substantei de contrast. Riscul se reduce prin hidratarea adecvata a pacientului inainte de interventie sau prin folosirea unei substante de contrast neionice.

Pret Coronarografie

Preturi orientative puteti consulta pe siteul unei clinici de cardiologie interventionala: aici.

Pret coronarografie Clinica Polisano Sibiu: 1900 lei.

Pret Coronarografie CardioTim Timisoara: 300 lei cu bilet de trimitere si lista de asteptare si 1500 lei fara bilet de trimitere.

Cititi si urmatoarele articole:

Stenturile Coronariene – Tipuri

Despre stentul farmacologic activ

Angioplastie si implant de stent – tot ce trebuie sa stitiUrmareste noutatile despre acest subiect:

8 Comentarii

  1. mihail paraschiva

    sotul meu in urma coronografie facute la sp judetean constanta i s a recomandat revascularizarea percutana la nivelul acx si ada,,una din artere este infundata 90la suta iar cealalta intre 50 si 70,d nul doctor cardiolog de la urgenata ,ne a recomandat montarea a doua stenuri,va rog sa mi spuneti daca este necesar la ambele artere sau numai la una care e infundata 90la suta si unde ne ati sfatuii sa ne orientam,precizezmprecizez faptul ca buletinul de angiografie coronariana a fost efectuat in data de 15 decembrie 2015 multumesc cu stima mihail astept un sfat

    • bendo

      Probabil ca pe ambele artere coronare va fi nevoie de stent. Acest lucru il va hotari un medic cardiolog interventionist. Sa nu cumva sa refuzati interventia. Incercati sa mergeti la un spital unde toate materialele sunt asigurate…

Pune o intrebare: