logo bendo.ro
Pune Intrebare | Despre | Contact


Dieta si exercitiul fizic in tratamentul diabetului

Dieta are un rol esential in tratamentul si controlul complicatiilor diabetului.  Aceasta trebuie sa fie insotita de exercitiu fizic si renuntarea la consumul de alcool si abandonul fumatului.  Este permis consumul cafelei in cantitati mici si diluate.

Regimul alimentar este obligatoriu si este stabilit impreuna cu medicul. Acesta cunoaste formulele de calcul pentru necesarul caloric, adaptate fiecarui bolnav, dar si continutul in principii alimentare (glucide, lipide, fibre, proteine, sodium, apa) al alimentelor. In principiu se doreste obtinerea si mentinerea greutatii ideale, dar si a unei glicemii si profil lipidic (normalizarea valorilor colesterolului, a trigliceridelor, valorilor HDL, LDL)

Glucidele(zaharurile) vor reprezenta 55% din totalul kcaloriilor pe zi, fara nici un fel de restrictii la legume. Laptele, iaurtul, orezul, cartofii, pastele, cerealele, branza de vaca  se vor cantari inainte de consum si vor respecta indicatiile medicului.

In schimb sunt absolut interzise: dulciurile de orice fel(bomboane, ciocolata, prajituri, biscuiti), fructele prea bogate in glucide (strugurii, perele zemoase, curmalele, stafidele, smochinele), inghetata, bauturile comerciale(o sticla de 2l de suc contine aproximativ 250gr  glucide!).  Sucurile naturale se admit in cantitati limitate.

Sunt necesare (in special pentru diabeticul de tip 1) 5-6 pranzuri la ore fixe, 15-20% din totalul de glucide dimineata, 10% la jumatatea diminetii si dupa-amiezii, 25-30% la pranz si 30-40% in intervalul cina–culcare ( la Dz de tip 2 maxim 20%).

Lipidele se recomanda a nu depasi 30% din aportul caloric, iar daca este cazul de dislipidemie nu mai mult de 20%. Se recomanda a se obtine necesarul de 10% din alimente restul fiind completat cu lipidele din uleiuri (de masline, dovleac-naturale).

Proteinele vor reprezenta 12% din ratia calorica cu conditia sa fie peste 50% de origine animala(carne, oua, branza).

Se recomanda alimentele cu multe fibre alimentare datorita efectului benefic: fructe, legume, cereale, fasole, mazare.

In loc de zahar se folosesc indulcitoarele: naturale (fructoza, sorbitolul si xylitolul – calorigene mai putin folosite) si sintetice (zaharina, ciclamatii, aspartamul- cel mai calorigen).

Sodiul (sarea) este recomandat 3-5g/zi, mult mai redus in cazul insuficientei cardiace, hipertensiunii arteriale.

Exercitiul fizic are un rol extrem de important deoarece acesta scade glicemia. Este cu atat mai indicat in cazul bolnavului cu Dz de tip 2 care are asociata si obezitatea. In cazul Dz de tip1, inainte de efort, se indica dozarea glicemiei. Ca acesta sa nu faca o hipoglicemie severa este util sa ingere o cantitate suplimentara de glucide inainte sau in cursul efortului fizic, sa isi reduca doza de insulina cu 4-6 unitati inaintea efortului. Daca glicemia depaseste insa 250%, efortul se amana, deoarece creste si mai tare glicemia.

Vreti sa primiti noutatile pe email?


data-matched-content-ui-type="image_sidebyside"

Intreaba

*

*


Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie

Se pot folosi tag-uri html:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>