Ecografia in trimestrul 2 si 3 de sarcina

În trimestrul II de sarcină fătul este suficient de dezvoltat pentru a se vizualiza structurile anatomice, putându-se depista anomaliile fetale majore.

Structurile de bază care vor fi identificate şi măsurate in trimestrul II şi III sunt:

- diametrul biparietal;
- circumferinţa craniană;
- circumferinţa abdominală;
- lungimea femurului.

Cu ajutorul acestor parametrii se poate aprecia vârsta gestaţională.

a. Diametrul biparietal (DBP)
Pentru măsurarea acestui diametru este necesară o secţiune transversală a craniului fetal care să cuprindă următoarele repere anatomice: falx cerebro anterior şi posterior, cavum septi pelicidum anterior pe linia mediană, plexul coroidian al fiecărui ventricul lateral, nucleii talamici şi pulsaţiile arterei cerebrale medii.

Diametrul biparietal este măsurat de la suprafaţa externă a tăbliei craniene la suprafaţa internă a tăbliei craniene opusă. DBP măsurat in decursul trimestrului II de sarcină este parametrul cu cea mai bună acurateţe pentru aprecierea vârstei gestaţionale. După 20 săptămâni apare o creştere progresivă a variabilităţii dimensiunilor DBP raportat la vârsta gestaţională, până la sfârşitul trimestrului III. Variabilitatea DBP la sfârşitul trimestrului III in aprecierea vârstei gestaţionale este de ±31/2 săptămâni.

b. Circumferina craniană (CC)
Circumferinţa craniană este un parametru care apreciază dezvoltarea fătului. Totodată, circumferinţa craniană este un parametru cu ajutorul căruia se poate aprecia cu acurateţe vârsta gestaţională, dar ca şi alţi parametrii prezintă o variabilitate care creşte cu vârsta sarcinii.

La sfârşitul trimestrului III de sarcină variabilitatea circumferinţei in aprecierea vârstei gestaţionale este de ± 3 săptămâni. Măsurarea CC se face pe aceeaşi secţiune ca pentru DBP.

c. Circumferinta abdominală
Determinarea circumferinţei abdominale se face pe o secţiune transversală a abdomenului fetal la nivelul ficatului, care trebuie să cuprindă următoarele repere: porţiunea ombilicală a venei porte şi stomacul fetal. Acest parametru prezintă o variabilitate care creşte cu vârsta sarcinii, in aprecierea vârstei gestaţionale. Între 26  31 săptămâni circumferinţa
abdominală se pare că prezintă cea mai mare acurateţe in determinarea vârstei gestaţionale. Totodată, cu ajutorul acestui parametru putem aprecia creşterea şi dezvoltarea fetală.

d. Lungimea femurului
Determinarea lungimii femurului se realizează poziţionând transductorul in lungul axului femurului. Se va măsura numai lungimea diafizei femurului fără a include şi epifizele. Majoritatea studiilor sugerează că lungimea femurului reprezintă parametrul cu cea mai mare acurateţe in aprecierea vârstei gestaţionale, in trimestrul II de sarcină, iar unii autori susţin că această acurateţe se menţine şi in trimestrul III.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie