Regim alimentar in cancerul de colon


regim alimentar in cancer de colon 300x300 Regim alimentar in cancerul de colon

In cancerul de colon nu exista un regim fix, deoarece in unele cazuri predomina constipatia, in alte cazuri diaree, iar in alte cazuri alterneaza diareea cu constipatia.

Un sfat util este sa mergeti dimineata, la o ora fixa, dupa micul dejun la baie.

In fiecare zi ar trebui sa luati micul dejun, iar inainte de acesta sa beti un pahar cu apa rece. In apa puteti pune o lingura de miere. Alternativ, un pahar cu lapte, o cafea sau un ceai laxativ (care are efect benefic pentru constipatie).

Consumati cat mai multe lichide – mai ales intre mesele principale (un litru de lichide). Evitati pe cat posibil sa consumati alimente care favorizeaza constipatia precum: branza, orez, carne, afine.

Consumati cat mai multe fibre. Aceste le gasiti in taratele din grau, in painea neagra, fulgi de ovaz, porumb, mere, prune, banane, portocale, pere.

Alimente recomandate:

Lactate: lapte, lapte batut, iaurt, chefir;

Paine si produse de patiserie: paine de grau, paine prajita, paine mixta bine coapta, paine neagra, prajituri de fructe, tarte, chec.

Zahar, dulciuri, zaharina: zahar, fructoza, dextroza, miere, indulcitor.

Fructe: prune, piersici, pere, mere, caise, portocale, mandarine, grapefruit, capsuni, zmeura, pepene galben, struguri, curmale, smochine.

Condimente: fara restrictii.

Carne: carne slaba si alba, se evita consumul excesiv.

Supe, ciorbe, sosuri: nu se recomanda sosurile picante, nici ciorbele acrite cu bors, sare de lamaie sau otet.

Legume si salate: fasole, mazare uscata, morcovi, varza.

Preparate de oua: nu se recomanda ouale prajite sub nicio forma.

Bauturi: ceai de plante (laxative), nu ceai chinezesc, lapte, sucuri naturale, apa plata.

Preponderenta diareei. Este importanta autoanaliza dietei alimentare si eliminarea alimentelor ce s-au probat a determina diaree. Alimentele ce pot favoriza aparitia diareei: laptele, cafeaua, coca cola si sucurile din aceiasi gama, alimentele foarte condimentate, prune, dar si alte fructe dulci: mere, pere, piersici, pepene.

Este extrem de important sa:

  • respectati zilnic 3 mese principale si doua gustari, ultima masa sa nu fie mai tarziu de ora 19:00.
  • consultati un nutritionist in vederea stabilirii unei diete.
  • aveti grija la modul de combinare a alimentelor (nu se recomanda cartofii cu carnea, cartofii cu painea, fructele cu alte alimente).

Comentarii si Intrebari: