Regim alimentar, preventie gastrita si aciditate gastrica


 Regim alimentar, preventie gastrita si aciditate gastricaCauza principala a gastritei este aciditatea gastrica crescuta.

Aceasta se datoreaza la randul ei in principal alimentatiei si stilului de viata. Va cresc aciditatea gastrica urmatoarele: bauturile alcoolice, tigarile, sucurile acidulate grasimile din alimentatie care pentru a fi digerate forteaza mucoasa gastrica sa produca acid clorhidric suplimentar. Propriul suc gastric acid secretat in exces poate leza stomacul sau duodenul.

Vatamarea stomacului de suc gastric secretat in exces se tratuce clinic ca reflux gastric, arsuri la stomac care ascund o gastrita sau chiar evoluti spre un ulcer care evolueaza cu dureri de stomac. Daca apar arsuri si dureri la scurt timp dupa masa de obicei este vorba despre gastrita. Diagnosticul si tratamentul atata al gastritei cat si al ulcerului impune insa vizita la un medic gastroenterolog.

Urmarirea unui regim alimentar care sa excluda factori care cresc acidatate enumerati mai sus, reprezinta cea mai buna cale de preventie pentru gastrita.

Daca suferiti de o gastrita hiperacida este recomandat in plus sa va feriti sa consumati carne sizaharuri.

Daca va stiti cu aciditate gastrica cerscuta, cu gastrita, prezentati arsuri si dureri de stomac dupa masa, tineti cont de urmatoarele recomandari:

  1. Beti suc de castraveti. O cura dureaza 2-3 saptamani, iar castravetii au un efect cicatrizant pentru mucoasa stomacului si duodenului.
  2. Daca prezentati arsuri la stomac persistente, incercati sa mancati supe crema obtinute din pasarea legumelor care se amsteca cu apa in care au fiert. Puteti sa va faceti acasa supe crema din morcov, telina, patrunjel, pastarnac.
  3. Pentru ameliorarea disconfotului produs de arsurile la stomac cauzate de gastrita mancati cartofi (fierti, sub forma de piure simplu cu putin ulei de masline), sau si mai bine incercati sa beti 3 pahare de suc de cartofi pe zi.
  4. Pentru deranjantele dureri de de stomac care apar in gastrita folositi sparanghelul bogat in minerale (fosfor, seleniu) dar si betacaroten, fibre, vitamine. Putei sa mancati sparanghelul fiert pe baie de aburi, asezonat cu morcovi si verdeturi.
  5. Pentru ameliorarea tranzitului gastric si absorbtia sucului gastric in exces se recomanda introducerea in alimentatie a cat mai multor cereale ca orezul, grisul. Legumele cele mai recomandate in gastrita sunt cele enumerate mai sus: castravetii, cartofii si sparanghelul, inasa fructele trebuie sa fie cat mai putine in consumul zilnic, limitandu-le la compoturi indulcite cu miere de salcam.
  6. Pentru protectia mucoasei gastrice si preventia pentru gastrita consumati cat mai multe alimente care au un bogat continut de vitamine B1 (drojdia de bere, cartofi) si B2(lapte, branza, peste, oua) si acid folic (zarzavaturi cu frunze verzi).

Puneti intrebari sau spuneti cum ati rezolvat dvs problema: