logo bendo.ro
Pune Intrebare | Despre | Contact


Regimul in intoleranta la gluten, boala celiaca

Intoleranta la gluten se numeste si boala celiaca si reprezinta un deficit de absorbtie a intestinului pentru alimentele care contin gluten, datorita unei structuri particulare a suprafetei sale de absorbtie (vilozitati intestinale atrofiate).

Glutenul este un amestec de proteine, si se gaseste in anumite cereale ca si graul, ovazul si orzul. Gliadina este o fractiune a glutenului care printr-un mecanism asemanator alergiei, la o persoana susceptibila genetic, incorect diversificata alimentar ca si copil, determina raspunsul inacdevat al intestinului in materie de absorbtie a glutenului.

Simptome posibile in intoleranta pentru gluten (simptome boala celiaca):

  • Diaree galbena (datorita grasimilor din scaun, scaunul este galben lucios si pluteste in apa).
  • Dureri de burta si senzatie de balonare.
  • Afte bucale, limba inflamata.
  • Pigmentarea pielii.
  • Dureri de oase, edeme.
  • Posibile hemoragii
  • Pierderea poftei de mancare.
  • Senzatie de greata si/sau voma.
  • Scadere in greutate.
  • Oboseala, anemie.

Prima etapa de tratament necesara si cea mai utila este regimul:

Chiar daca simptomele de intoleranta la gluten se remit dupa saptamani-luni de urmare stricta regimului, regimul in boala celica trebuie tinut toata viata.

In principiu se interzic categoric cerealele ca graul, orzul si ovazul dar si alimentele care le pot contine ascuns ca berea, mezelurile sau foietajele.

Iata o lista cu ce este interzis si ce este permis in cazul unei intolerante la gluten ( regim boala celiaca):

1.Interzis:
  • painea, produsele de patiserie, grisul
  •  branzeturi tartinabile, anumite tipuri de smantana, iaurturile cu fructe
  • mezelurile
  • carnea gatita cu faina sau sosuri cu faina
  • conserve de legume care contin faina
  • anumite dulciuri care contin faina, budinci
  • la inceputul regimului se exclude si lactoza (lactate)
2. Permis:
  • Dintre mezeluri este permis jambonul.
  • Carnea si pestele prospete (nu conserve sau gatite in sosuri cu faina)
  • Fructele si legumele, in special proaspete.
  • Produse de panificatie sau cereale cu faina de porumb.
  • Alimente create special pentru bolnavii cu boala celiaca, care au mentionat pe eticheta ‘fara gluten’

Vreti sa primiti noutatile pe email?


data-matched-content-ui-type="image_sidebyside"

1 Comentariu


Intreaba

*

*


Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie

Se pot folosi tag-uri html:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>