Stimulatorul Cardiac din perspectiva pacientului

Ce trebuie să faceti înaintea implantului de stimulator cardiac?

Adresați-vă medicului dumneavoastră si intrebati-l ce medicamente aveti voie sa luati înainte de implantul stimulatorului cardiac. Medicul dumneavoastră vă poate cere să nu mai luați anumite medicamente cu pana la cinci zile înainte de procedura. Dacă aveți diabet zaharat, intrebati medicul cum ar trebui să adaptati medicamentele pentru diabet zaharat. Nu mâncati si nu beti nimic dupa miezul noptii in seara inainte de procedura. Dacă trebuie să luați medicamente, luati-le doar cu o mică înghițitură de apă. Când ajungeti la spital, purtati haine confortabile, lasati toate bijuteriile și obiectele de valoare la domiciliu.

Cum sunt implantate stimulatoarele cardiace?

stimulator cardiac implant locatieStimulatoarele cardiace sunt implantate in două moduri:

Sonda la nivelul endocardului. Aceasta este tehnica cel mai frecvent utilizata, fiind realizată într-un laborator de electrofiziologie. Local, va fi injectat un anestezic local pentru a amorti zona. Se face o incizie în piept prin care sunt introduse cablurile și stimulatorul cardiac. Sonda stimulatorului se introduce prin incizie și apoi într-o venă, apoi este ghidata spre inima cu ajutorul aparatului de fluoroscopie. Vârful sondei se ataseaza la muschiul inimii, în timp ce celălalt capăt al sondei (cablului) este atașat la generatorul de impulsuri si plasat într-un buzunar creat sub piele în partea superioara a pieptului.
Sonda la nivelul epicardului. Această tehnică este mai frecvent utilizata la copii, fiind efectuată de către un chirurg. Se va efectua anestezie generala, iar dvs veti adormi. Chirurgul ataseaza vârful sondei la nivelul epicardului, în timp ce celălalt capăt al cablului este atașat la generatorul de impulsuri si plasat într-un buzunar creat sub piele, în abdomen. Deși timpul de recuperare prin abordarea epicardială este mai mare decât pentru cealalta abordare, tehnicile minim invazive au permis scurtarea spitalizarii si o recuperare mult mai rapida.

Medicul va stabili care metodă de implantare a stimulatorului cardiac este cea mai buna pentru dumneavoastra.

Ce se întâmplă în timpul implantului de stimulator cardiac?

stimulator inima electrofiziologieImplantul de stimulator endocardial durează aproximativ 1-2 ore. Iata o imagine de ansamblu a procedurii:

 • Va veti intinde pe masa din sala de electrofiziologie si asistenta va prinde o linie intravenoasă (IV) în braț sau in mână, pentru a putea primi medicamente și lichide în timpul procedurii. Vi se va da un medicament pentru a vă relaxa, dar nu veti fi adormit.
 • Asistenta vă va conecta la mai multe monitoare. Monitoarele permit medicului și asistentei sa verifice ritmul cardiac, tensiunea arterială, precum și alte măsurători în timpul implantului de stimulator.
 • În partea stângă sau dreaptă a pieptului veti fi ras si curatat cu un săpun special. Campuri sterile sunt folosite pentru a vă acoperi de la gât până la picioare. O curea va fi pusa pe talie și brate pentru a preveni ca mâinile dvs sa intre  în contact cu câmpul steril.
 • Medicul va amorti pielea prin injectarea unui medicament anestezic local. Prima data veți simți o senzație de arsură sau ciupit, apoi pielea va fi amortita. Odată ce se întâmplă acest lucru, se va face o incizie pentru a insera pacemaker și sondele. Puteți simți o senzatie de tragere cand medicul va face un buzunar în țesutul de sub piele pentru a plasa stimulatorul cardiac. Nu veti simti durere. Daca simtiti durere, anuntati.
 • stimulator cardiac sub pieleDupa ce buzunarul a fost facut, medicul va introduce sondele prin abord venos si le va ghida in pozitie sub control fluoroscopic.
 • După ce sondele sunt la locul lor, funcția lor este testata pentru a ne asigura ca pot crește frecventa inimii. Aceasta se numește „stimulare” și presupune furnizarea de cantități mici de energie prin sonde la nivelul muschiului inimii. Acest lucru face ca inima sa se contracte. Este foarte important să-i spuneți medicului dumneavoastră sau asistentei medicale orice simptome simtiti.
 • După ce sondele sunt testate medicul le va conecta la stimulatorul cardiac si va determina frecventa stimulatorului cardiac și va face o serie de alte setări. Setările finale ale stimulatorului cardiac se fac după implant cu ajutorul unui dispozitiv special numit „programator”.

Ce se întâmplă după implantul de stimulator cardiac?

Veți fi internat in spital peste noapte. Asistentele vor monitoriza ritmul cardiac și frecventa. În dimineața de după implant, veti face o radiografie toracica pentru a verifica daca sonda și stimulatorul cardiac se află în poziția corectă.

Va va fi arătat cum să aveti grijă de zona unde a fost efectuata incizia. Păstrați zona curată și uscată. După cinci zile, veti putea face duș. Uitati-va la incizie în fiecare zi pentru a vă asigura că este in curs vindecare. Sunați medicul dumneavoastră dacă observați:

  • sângerare sau scurgeri de la nivelul inciziei;
  • Deschidere crescută a inciziei;
  • Roșeață, caldura în jurul inciziei;
  • Creșterea temperaturii corpului (febră sau frisoane).

Setările stimulatorului vor fi verificate inainte de a pleca de la spital.

Veți primi o carte de identitate a stimulatorului pe care va scrie: tipul de stimulator cardiac și a sondelor, data implantului, numele medicului care a implantat stimulatorul. Aduceti aceasta carte a stimulatorului în cazul în care aveți nevoie de asistență medicală la un alt spital.

Veti putea sa va miscati dupa procedura?

 • Puteți misca brațul în mod normal, după implantul de stimulatorul cardiac.
 • Nu ridicati obiecte care cântăresc mai mult de 10kg.
 • Nu țineți brațele mai sus de nivelul umerilor timp de trei săptămâni.
 • Evitați activitățile care necesită împingere sau tragere obiecte grele, cum ar fi curățatul zăpezii sau tunderea peluzei.
 • Timp de sase saptamani dupa procedura evitati sa jucati golf, tenis sau sa înotati.
 • Încercați să mergeți cât mai mult posibil.
 • Intrebati medicul când vă puteți relua activitățile mai grele.
 • Medicul vă va spune când puteți reveni la locul de muncă, dar de obicei, în termen de o săptămână după externare.

Ar trebui să evit anumite dispozitive electrice dacă am un stimulator cardiac?

 • Păturile electrice și cuptoarele cu microunde pot fi folosite fara sa interfereze cu functia stimulatorului cardiac.
 • Telefonul mobil ar trebui să fie utilizat pe partea opusă a locului in care a fost implantat stimulatorul.
 • Telefoanele mobile nu ar trebui să fie plasate direct pe piept sau pe aceeași parte ca și stimulatorul cardiac.
 • Va trebui sa evitati câmpurile electrice sau magnetice puternice, cum ar fi: unele echipamente industriale; unde radio de intensitate ridicată (în apropierea generatoarelor de mari dimensiuni, centrale electrice, sau turnuri de transmisie radio).
 • Nu faceti nicio investigatie care necesita rezonanta magnetica (RMN).
 • Medicul sau asistenta va poate oferi mai multe informații despre ce tipuri de echipamente pot interfera cu stimulatorul cardiac.

Dacă aveți nelămuriri cu privire la locul dvs de muncă sau anumite activități, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Cât timp va functiona stimulatorul cardiac?

Un stimulator cardiac, de obicei, functioneaza șapte până la zece ani, în funcție de cât de des este folosit. Când bateria scade, stimulatorul cardiac va trebui să fie schimbat.

Cât de des va trebui sa mergeti la control?

O verificare completa a stimulatorului cardiac trebuie să se facă la șase săptămâni după implant. Se vor face ajustari ce vor prelungi durata de viață a stimulatorul cardiac. Ulterior, stimulatorul cardiac ar trebui să fie verificat la fiecare trei lunipentru a evalua functia bateriei.

Mai multe informatii despre tipurile de stimulatoare si despre componentele acestora puteti citi aici: Stimulatoarele cardiace.Urmareste noutatile despre acest subiect:

Pune o intrebare: