logo bendo.ro
Pune Intrebare | Despre | Contact


Tratament Diabet Zaharat de tip 2 – medicatia orala

Medicatia orala este indicata bonavilor cu Diabet Zaharat de tip 2 care nu se echilibreaza doar cu regim alimentar corect prescris si riguros respectat.

Este contraindicat in Diabet Zaharat de tip 1, cetoacidoze, infectii, sarcina, inaintea, in cursul si post operator.

Exista 2 clase mari de anidiabetice orale:

– derivatii de sulfoniuree (Maninil, Glucotrol, Diaprel, Glurenorm, Amaryl);

– biguadinele (Siofor, Metformin, Meguan).

Derivatii de sulfoniluree se prescriu de obicei pacientilor normoponderali se pot asocia intre ele, insa nu cu alte clase de antidiabetice orale, iar cel mai de temut efect advers este hipoglicemia.

Biguadinele se folosesc in DZ de tipul 2 asociat cu obezitate, se pot asocia si cu alte clase de medicamente antdiabetice orale si prezinta ca si efecte adverse dureri abdominale, diaree.

Alte anidiabetice orale sunt Repaglinida, Tiazolidonele (Pioglitazona-Actos, Rosiglitazona-Avandia)- care au ca si efecte adverse aparitia edemelor, sunt folosite cu prudenta in bolille de inima, si necesita un control al transaminazelor hepatice si al profilului lipidic.
Prescriptia oricarui dintre aceste medicamente, sau a combinatilor intre ele, se va face de catre medical diabetolog care cunoaste proprietatile fiecaruia si va ajusta dozele in functie de caz.

Vreti sa primiti noutatile pe email?


data-matched-content-ui-type="image_sidebyside"

1 Comentariu


Intreaba

*

*


Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie

Se pot folosi tag-uri html:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>