logo bendo.ro
Pune Intrebare Despre Contact


Tratament ulcer gastro-duodenal

In ulcerul gastro-duodenal tratamentul consta intr-un regim alimentar, tratament medicamentos, tratament endoscopic si chiar tratament chirurgical.

1. Regimul alimentar era strict in trecut, dar in prezent este mai lax din cauza aparitiei produselor antisecretorii. Exista dovezi ca doar fumatul scade timpul de vindecare a unui ulcer. Totusi, evitati sa consumati alimente foarte condimentate (acide, iuti). Daca aveti dureri excludeti si cafeaua. Important: nu folositi aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene si glucocorticoizi.

Cititi articolul despre remedii pentru durerea ulceroasa.

2. Tratament medical. Se vor administra medicamente antisecretorii, produse ce protejeaza mucoasa intestinala si antibiotice pentru eradicarea Helicobacter Pylori.

2.1. Tratamentul antisecretor (2 tipuri de medicamente):

  • blocanti de receptori histaminici H2: Ranitidina, Nizatidina, Famotidina;
  • blocanti ai pompei de protoni (H+): Omeprazol (Omeran, Omez), Pantoprazol, Lanzoprazol, Rabeprazol, Esomeprazol.

Durata tratamentului este intre o luna jumatate si 2 luni. In aceasta perioada leziunea ulceroasa trebuie sa se vindece.

2.2. Produse ce protejeaza mucoasa gastrica: Sucralfat (4 grame pe zi).

2.3. Eradicarea bacteriei Helicobacter Pylori (cel vinovat in majoritatea cazurilor de aparitia ulcerului).  Acest tratament se face in cazul in care s-a demonstrat existenta Helicobacter prin metodele directe si indirecte. Daca aceasta bacterie este eradicata riscul de recidiva a ulcerului este mai mic de 10 %. Se foloseste tripla terapie sau terapia cvadrupla. Tripla terapie: Omeprazol+Amoxicilina+Claritromicina. Cvadrupla terapie: Omeprazol+Bismut subcitric+Tetraciclina+Metronidazol. De obicei se foloseste tripla terapie, iar terapia cu 4 preparate se face in cazul nereusitei primei terapii. Tratamentul se face timp de 7-10 zile.

3. Tratament endoscopic. Se face in cazul aparitiei unor complicatii ale ulcerului. Hemostaza in caz de hemoragie se poate face prin:

  • injectare de adrenalina apoi folosind termocoagularea bipolara de contact;
  • plasarea de hemoclipuri;
  • coagularea cu plasma cu argon.

Aceste interventii salveaza viata pacientului si se evita astfel interventia chirurgicala.

4. Tratament chirurgical. Acest tratament se face mult mai rar din cauza aparitiei tratamentelor mentionate mai sus. Se intervine chirurgical daca un ulcer nu se vindeca folosind terapiile de mai sus timp de 2 luni, daca ulcerul penetreaza, daca apar hemoragii care ameninta viata pacientului (ce nu pot fi oprite prin endoscopie), daca ulcerul prezinta celule maligne. Concluzia este ca se intervine doar in cazul aparitiei complicatiilor (penetratia, hemoragia, malignizarea, stenozarea).

Vreti sa primiti noutatile pe email?1 Comentariu


Intreaba

*

*


Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie

Se pot folosi tag-uri html:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>