Vaccinarea BCG si antihepatita B

Vaccinul BCG:

Tuberculoza (TBC) este prima cauză de deces prin boli infecţioase pe glob (3 milioane  decese şi 8 milioane cazuri noi anual).

Bacilul Calmette-Guérin (BCG) este un vaccin viu, atenuat, protectiv faţă de formele severe de TBC (meningită).

Vaccinul se aplică tuturor nou-născuţilor cu greutatea la naştere de peste  2 500 g, fără testare tuberculinică, din zilele 4-7 până la vârsta de două luni, injectându-se lent, i.d.(intradermic), 0,1 ml suspensie pe faţa dorso-laterală a braţului stâng, în treimea medie, formând o papulă de 6-8 mm diametru, cu aspect de “coajă de portocală”.

Depăşirea dermului în profunzime poate genera microabcese.

Reacţia vaccinală evoluează astfel: papula dispare după 30 minute de la injectare. După 7-21 zile apare, la locul inoculării, un nodul vaccinal  cu diametrul de 3-8 mm. Vindecarea spontană survine după 1-2 (maximum 6) luni, lăsând o cicatrice postvaccinală.

Revaccinarea se va efectua la vârsta de 14 ani, la toţi copiii sănătoşi, după prealabilă testare la tuberculină.

Testarea la tuberculină se face prin injectarea strict i.d. a 2 U PPD (0,1 ml soluţie) pe faţa anterioară a antebraţului stâng. Citirea reacţiei se va face după 72 ore. Reacţia este pozitivă când diametrul transversal este > 9 mm; reacţia este de tip alergic, pozitivitatea indicând faptul că organismul a venit în contact cu BK.

Vaccinuri antihepatită B:

Cel mai cunoscut vaccin este Engerix (SKB), care conţine antigen HBs, de suprafaţă, are o eficienţă de peste 90% (testarea anticorpilor trebuie făcută la minimum 3-4 luni de la vaccinare, concentraţia optimă apărând adesea abia la 6 luni de la completarea vaccinării) şi conferă protecţie de 3-5 ani împotriva hepatitei B şi D.

Se administreză i.m. în deltoid (în musculatura coapsei la sugar), 0,5 ml la copilul 0-12 ani şi 1 ml peste această vârstă, în trei doze, la 0; 2 şi 6 luni, cu rapel la 1 an şi la 8 ani (la hemofilici se va injecta i.d. sau s.c.). se poate vaccina şi gravida cu risc şi copiii HIV-pozitivi. Nu se va folosi la cei HBs pozitivi (este inutil), nici în hepatita B acută (ineficace), nu pe cale i.v. (risc de şoc anafilactic) şi nu va fi congelat.

Reacţiile secundare sunt rare şi uşoare , dar precauţiile sunt comune tuturor vaccinurilor injectabile: prezenţa la îndemână a mijloacelor de combatere a şocului anafilactic şi supravegherea copilului cel puţin 30 minute după vaccinare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie