Varsaturi – cauze, boli in functie de caracterul varsaturii

In functie de caracterele unei varsaturi, gust, miros, aspect si simptomele insotitoare se pot intui cauzele care produc varsaturi si deci trata acestea. Spre exemplu fenomenul varsaturi diaree apare in diarei infectioase sau intoxicatii (intoxicatii alimentare, intoxicatii cu ciuperci) si sunt insotite de dureri abdominale.

Cele mai frecvente simptome care se insotesc de varsaturi sunt hipotensiunea arteriala, pulsul scazut, paloare, transpiratii si chiar forme de lesinuri prin scaderea fluxului sangvin la creier. Atunci cand varasturile nu sunt precedate de graeata si apar brusc in jet cauza este hipertensiunea intracraniana (edem cerebral, criza de hipertensiune) sau chiar insolatia. Cu crampe si dureri de burta pot sa fie si varsaturile din cadrul parazitozelor intestinale (apare si scaun modificat)sau cand apar dupa consum de alimente specifice in intolerante alimentare.

Frecvent intalnim asocierea varsaturi dureri. In functie de relatia dintre ele se diferentiaza varsaturile de cauza gastrica si cele de cauze biliara. In varsaturile de cauza gastrica (gastrita, ulcer duodenal), varsatura apare in momentul maxim al durerii pe care o calmeaza. In cele de cauza biliara (litiaza biliara -pietre la fiere cu colica biliara sau colecistite) apar varsaturi repetitive, care nu calmeazaza durerile..

Acealeasi doua cauze de varsaturi se diferentiaza usor in functie de gustul pe care il lasa in gura: amar in varsaturile cauzate de vezica biliara, acru si cu miros acru in varsaturi cu continut gastric.

In gastrite apar varsaturi cu caracter apos (varsaturi clare) chiar intre 5 si 20 pe zi. La fel de frecvente sunt cele din intoxicatii (apare si fenomenul varsaturi diaree si dureri abdominale cu stare generala alterata) sau cele din disgravidie.

In sarcina apar varsaturi cu aspect mucos si matinale.Dar tot dimineata apar si varsaturile dupa consumul de alcool care sunt insotite de un miros caracteristic.

O alta cauza de varsaturi este stenoza pilorica. Aceasta apare in urma unei vindecari a unui ulcer duodenal, cu ingustarea evacuarii gastrice. In acest caz apar varsaturi cu alimente ingerate tardiv, care apar dupa mese si au un volum mare (peste 500 ml). In formele de dispepsie acuta apar varsaturi cu alimente ingerate foarte recent.

In functie de continutul varsaturii distingem deci gastritele cu continut apos, varsaturi de sarcina cu continut mucos, varsaturi cauzate de colecistopatii cu continut bilios (verzui deschis cu gust amar), cu alimente in dispepsie sau stenoza pilorica.

Se mai pot intalni varsaturi ca simptome de ocluzie intestinala. in acest caz varsaturile au continut la inceput verzui-cenusiu, apoi fecaloid cu miros fecaloid. Pot sa apara varsaturi cu miros aromat (de mere verzi) in cetoacidoza diabetica, sau in stadiile de uremie cu miros amoniacal (in formele avansate de boli de rinichi).

Este important de stiut ca pot sa apara varsaturi cu sange firisoare, sau cu sange coagulat cu aspect de ‘zat de cafea’ fie in sangerarile esofagiene (inclusiv in sindromul Mallory-Weiss – in care se sparg vase esofagiene in urma varsaturilor repetate cel mai frecvent in alcoolism) sau in sangerarile gastrice din ulcere. Aceste varsaturi sange pot fi o urgenta serioasa si sunt in general urmate de emisia unui scaun negru ca pacura-melena.

Dintre complicatiile cele mai frecvente ale varsaturilor deshidratarea trebuie luata serios in cosiderare mai ales cand apare si fenomenul varsaturi diaree. De aceea este recomndata sa va hidratati coreespunzator in urma unor varsaturi.


3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie