Bolile copilariei se prezinata cu simptome eruptive cutanate si necesita diagnosticarea si ingrijirea medicala prompta si corecta. In general evolutia acestor boli ale copilariei este favorabila, dar consultul cu un medic se impune datorita posibilelor complicatii.
Ca si mama in special la copii integrati in societate (crese, gradinite) trebuie sa fiti atente la eruptiile de pe pielea copilului si sa il prezentati de indata la medic daca observati pete, vezicule, suspecte care se extind. Si nu uitati de vaccinarile si revaccinarile recomandate de medicul de familie, rujeola, rubeola si varicela beneficiind de preventie.
Rujeola sau pojarul sub denumirea sa populara se manifesta dupa o perioada de incubatie de 10-12 zile. Ca si boala a copilariei, rujeola este extrem de contagioasa, insa nu este frecvent intalnita datorita programului de vaccinari. In rujeola apare o eruptie specifica care este insa adesea precedata de febra puternica, conjunctivita acuta si tuse. Eruptia specifica din rujeola incepe la nivelul fetei si gatului si se extinde apoi pe membre si trunchi. Complicatii in evolutia boli se intalnesc rar la cazurile nesupravegheate de medic si constau in: bronhopneumonie, otita medie, miocardita sau laringita.
Vezi Comentarii (0)