Cancer de piele. O atitudine pozitiva, autoexaminarea corpului, evitarea expunerii la soare in intervalul 11-15 si mersul regulat la control, la dermatolog, te poate salva de la boala. Cele mai expuse sunt persoanele blonde si roscate, cele care au avut expunere intempestiva la soare precum si cele care folosesc bronzatul artificial.
Articolul despre cancerul de piele contine:
Melanomul descoperit intr-un stadiu precoce, localizat, fara metastaze, poate fi, curabil intr-un procent de 88%. Carcinomul bazocelular si cel spinocelular, descoperite precoce si tratate corespunzator, prezinta o rata de vindecare de peste 95%.
Incidenta cea mai mare este a cancerului bazocelular, aceasta reprezentand 80% din totalul tumorilor maligne. Aproximativ 20% din populatie dezvolta cel putin un carcinom bazocelular pe parcursul vietii. Varstnicii reprezinta categoria cea mai afectata.
Pe locul 2 se situeaza cancerul spinocelular, ce reprezinta 16% din totalul tumorilor cutanate maligne. Acesta afecteaza aproximativ 1% din populatie.
Melanomul reprezinta aproximativ 4% din totalul cazurilor de cancer de piele. Incidenta sa este intr-o crestere alarmanta. Se estimeaza ca in 10 ani numarul cazurilor de melanom se dubleaza fata de decada anterioara. Frecventa sa este diferita in functie de aria geografica, tipul de piele al locuitorilor si nivelul radiatiilor ultraviolete.
Varsta medie de diagnosticare a melanomului este 52 de ani, dar cel mai ingrijorator este ca aceasta este in continua scadere, nu putine fiind cazurile in care melanomul este depistat la persoane sub 30 de ani.
Principalii factori care predispun la aparitia cancerului de piele sunt multipli. De vina, in mai mult de 5% din situatii este zestrea genetica.
Alta cauza este data de fototipul cutanat. Exista 6 fototipuri cutanate:
- Tipul 1: persoanele care nu se bronzeaza niciodata, dar se ard intotdeauna si care au pielea foarte alba. Aceste persoane sunt, de regula, roscate, cu ochi albastri sau verzi si pot prezenta sau nu pistrui.
- Tipul 2: persoane care se ard frecvent la soare, se bronzeaza uneori si cu dificultate, persoane care au pielea alba si ochi albastri, par blond sau saten.
- Tipul 3: persoane care se ard uneori la soare si se bronzeaza, la persoanele satene cu ochi caprui.
- Tipul 4: persoane care se bronzeaza intotdeauna si se ard rar la soare, persoanele brunete, cu par negru si ochi negri sau caprui.
- Tipul 5: persoanele care se bronzeaza usor si mult, dar nu se ard, persoane cu pigmentatie contitutionala moderata – mediteraneenii, asiaticii, metisii.
- Tipul 6: persoanele care nu se ard, cele cu pigmentatie contitutionala marcata – africanii.
Persoanele cu fototip cutanat ½ prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer de piele, in timp ce persoanele cu fototip 5/6 prezinta un risc foarte scazut.
Expunerea excesiva la soare este cauza cea mai importanta a melanomului. Expunerea indelungata la soare (nu neaparat la plaja, ci pur si simplu in cadrul unor activitati in aerul liber) reprezinta cauza cea mai importanta a carcinoamelor bazo si spinocelulare.
Alti vinovati pentru cancerul de piele mai pot fi traumatismele cutanate, expunerea medicala sau industriala la raze X, existenta de leziuni premaligne (cicatrici, ulcere, radiodermita), expunerea profesionala la compusi precum carbune, arsenic, azbest, gudron.
Tot de cancer se mai fac vinovate leziunile melanice preexistente. Alunitele atipice care apar in unele familii, ca si numarul mare de alunite (peste 100) pot servi ca orientare pentru cei cu risc crescut de a face melanom.
Lista cauzelor de cancer mai cuprinde imunodepresia si infectiile virale (papilomavirus 16, 18, 30, 33).
Autoexaminarea periodica (o data pe luna) este cea mai importanta manevra pe care poti sa o faci pentru a depista din timp o leziune canceroasa cutanata. Trebuie facut un control al intregului corp: fata, spate, zonele laterale, in fata unei oglinzi, intr-o camera bine luminata. Nu trebuie uitate axilele, fetele posterioare ale bratelor, antebratelor, coapselor si gambelor, talpile, pielea intre degete, ceafa si regiunea genitala.
O alunita pe corp nu trebuie sa te sperie, insa nici sa te lasa indiferent, mai ales daca aceasta isi schimba forma, culoarea si marimea. Vizita la doctor, intr-o asemenea situatie este obligatorie. In afara de alunite, trebuie depistata si prezentata dermatologului orice leziune noua sau in crestere, indiferent de culoare (neagra, bruna, rosie-roz, hipocroma) si forma, precum si orice leziune ulcerata, care nu se vindeca.
Este de preferat ca orice persoana sa beneficieza de un control dermatologic o data pe an, mai ales daca are istoric familial sau personal de cancer de piele. In cadrul acestei vizite, dermatologul evalueaza fiecare alunita initial cu ochiul liber, apoi cu ajutorul dermatoscopului (dispozitiv ce dispune de sisteme optice cu mare putere de marire si cu ajutorul caruia sa observa in detaliu caracteristicile alunitelor, precum si ale altor leziuni cutanate). In urma acestor investigatii, medicul este in masura sa evalueze potentialul negativ al unei alunite si sa recomande indepartarea chirurgicala a acesteia.
Cea mai grava atitudine este incercarea pacientului de a se diagnostica si trata singur.
Indiferent de cauzele care au dus la aparitia bolii, atunci cand afli ca ai cancer, trebuie sa ai in vedere ca aproape orice tip, daca este precoce, se poate trata. O persoana care a aflat ca este bolnava trebuie sa accepte pasii propusi de echipa de medici: dermatolog, oncolog si chirurg.
Metodele de tratament sunt variate si depind de tipul de cancer cutanat. Atitudinea preferata este excizia chirurgicala a leziunii, cu margini de siguranta oncologica. Piesa este apoi supusa unui examen histopatologic, pentru a avea confirmare microscopica in legatura cu tipul si nivelul de invazivitate al tumorii.
In cadrul unor centre cu dotare speciala a serviciului de anatomie patologica si pentru pacienti selectati cu tumori invazive situate de obicei la nivelui fetei, se poate practica si excizia chirurgicala prin chirurgie Mohs – bazata pe controlul histopatologic intraoperator al tumorii. Astfel se realizeaza indepartarea adecvata a tumorii si conservarea tesutului sanatos.
Tratamentul in cazul melanomului est exclusiv chirurgical. In functie de stadiul bolii, se indica si verificarea afectarii ganglionare (aceasta presupune identificarea, excizia si examinarea microscopica a ganglionului santinela), precum si tratamentul chimioterapic sistemic pentru prevenirea sau tratarea metastazelor – care trebuie stabilit de catre medicul oncolog.
In functie de tipul tumorilor si de patologiile asociate ale pacientului, celelalte forme de cancer cutanat se pot trata si cu ajutorul unor metode precum: electrocauterizare, chirurgie laser, crioterapie (aplicatii de azot lichid), terapie fotodinamica (expunerea leziunii la o sursa de lumina, cu aplicarea in prealabil a unei substante fotosensibilizante), tratament local (5-fluorouracil, imiquimod), radioterapie.
Preventie cancer de piele. 8 reguli pentru evitarea cancerului de piele.
- Evita sa stai la soare, in special intre orele 11-15.
- Nu te expune direct la lumina solara sau la cea reflectata de catre apa, nisip sau zapada.
- Poarta haine, palarie si ochelari de soare ce absorb radiatiile UV.
- Foloseste crème ecran de protectie cu un indice SPF (solar protection factor), ales in functie de fototipul cutanat, dar si de timpul petrecut zilnic in aer liber. Cremele ecran de protectie sunt eficiente daca aplicarea este corecta: cu podul palmei plin cu crema, masezi corpul in strat uniform, iar peste 2 ore te dai din nou.
- 80% din razele solare penetreaza si prin nori, astfel incat arsurile solare se pot produce si in zilele innorate.
- Nu te duce la solar.
- Examineaza-ti lunar alunitele.
- Mergi, la un interval ales de doctor, la dermatolog, pentru examinarea periodica.
[…] Cancerul de piele are un risc mult mai mare de aparitie la cei care se expun excesiv la razele soarelui (soarele scade capacitatea imunitara a pielii). […]