Pietre la Rinichi – cauze

Formarea de calculi în aparatul urinar este un proces complex, incomplet cunoscut, cu multiplii factori favorizanţi şi protectori, explicat, de-a lungul timpului, de multiple teorii, mai mult sau mai puţin integratoare

Formarea de calculi în aparatul urinar este un proces complex, incomplet cunoscut, cu multiplii factori favorizanţi şi protectori, explicat, de-a lungul timpului, de multiple teorii, mai mult sau mai puţin integratoare.

Din punct de vedere biochimic, urina este o soluţie complexă, suprasaturată de săruri organice, anorganice şi mixte. Acestea se găsesc într-o stare de echilibru foarte instabil, dependent de concentraţia generală şi a fiecărui component, de proporţia lor relativă şi de prezenţa unor substanţe care împiedică precipitarea.

In ceea ce priveşte locul formării calculilor, exista mai multe teorii:

–   acumularea de material litogen pe membrana bazala a tubilor colectori sau a papilei renale;

–   depunerea de material litogen in limfaticele din jurul tubilor colectori urmata de colmatarea limfaticelor , ruperea acestora  si pătrunderea fragmentelor litiazice in căile urinare,  unde, prin apoziţii succesive, dimensiunile calculilor vor creste.

Cauzele favorizante ale litogenezei cele mai frecvente sunt:

–    anomalii metabolice: hiperparatiroidismul, hipercalciuria secundară sau idiopatică, hiperoxaluria, hiperuricozuria, cistinuria, acidoza tubulara renala, etc.

–    anomalii anatomice congenitale sau dobândite ale aparatului urinar, care favorizează staza urinară ( diverticulii caliceali, stenoza de joncţiune pieloureterală, rinichiul in potcoava, stenozele ureterale, refluxul vezicoureteral, ureterocelul, uropatiile obstructive subvezicale .)

–    anomalii anatomice microscopice, cum sunt corpusculii Carr (micro-concreţiuni intraparenchimatoase) sau plăcile Randall (plaje de calcificare subepitelială la nivelul papilelor renale).

infecţia urinară, în special cea cu germeni ureazici care scindează ureea în amoniac, scad pH-ul urinei şi generează calculii de fosfat amoniaco-magnezian (strivit)

–    tratamente medicamentoase cu: acetazolamida, sulfonamide, vitamina C in megadoze (peste 4g/zi), suplimentele de calciu si vitamina D administrate nejustificat.

Dr. Benteu Darius :Medic specialist cardiologie

Acest site foloseste cookies.