Depresia este o afectiune frecventa, uneori grava, dar curabila caracterizata printr-o modificare profunda a starii timice cu scaderea tonusului neuro-psihic.
Se asociaza frecvent cu anxietatea. Pacientul are un sentiment de neputinta globala, culpabilitate, autodepreciere, ganduri suicidare.
Se disting 3 forme de depresie:
- depresia endogena – este caracterizata printr-o durere morala intensa , mai ales in forma sa melancolica, pierderea stimei fata de sine, idei suicidare;
- depresia reactiva – nevrotica, consecutiv unei psiho-traume marcate;
- depresia organica – secundara unei afectiuni somatice (cardio-vasculare, digestive, etc).
Medicamentele antidepresive sunt capabile de a ameliora dispozitia afectiva a bolnavului deprimat, atenuand simptomele caracteristice depresiei.
Sunt 4 clase de antidepresive: triciclice, atipice, saruri de litiu si inhibitoare ale receptorilor monoaminooxidazei.
1. Antidepresivele triciclice – sunt medicamente eficace in psihoze afective, stimuland comportamentul si ameliorand dispozitia afectiva alterata. Se utilizeaza in stari depresive endogene, de tip melancolic, in care este medicatie de electie. Ex: Antideprin, Nortriptilina.
2.Antidepresivele atipice:
- Mianserina are actiune antidepresiva marcata si cu efect mai rapid decat compusii triciclici, are actiune sedativa care determina somnolenta si linistirea psiho-motorie a bolnavului si efect anticolinergic slab.
- Trazodona are efect sedativ marcat si efect hipnotic.
- Viloxazina
- Fluoxetina se utilizeaza in depresia endogena, in depresia insotita de anxietate si in starile depresive rezistente la compusi triciclici.
- Fluvoxamina
3. Sarurile de litiu se administreaza in principal pentru prevenirea recaderilor in psihoza maniaco-depresiva, in tratamentul curativ al acceselor maniacale si in unele forme de schizofrenie. Atentie: sunt contraindicate in sarcina. Ex: Neurolitium.
4. IMAO – se folosesc in depresii endogene insotite de inhibitie psihica. Ex: Marsilid.
[…] – antidepresive […]
[…] depresieDe: bendo In: cap, creier si psihic, Simptome Tweet Simptomele depresiei difera de la o persoana la alta. Simptomele tipice includ sentimentul de tristete, anxietate si/sau […]
[…] generale: astenie, oboseala, dureri de cap, scaderea capacitatii de munca, stari depresive, tulburari ale ritmului somn-veghe, […]
[…] rinichii, elimina lichidele ipohondrice din organism fara alta cura, indeparteaza melancolia si depresiile si stimuleaza apetitul si […]
[…] angorjarea mamară şi balonarea sau disconfortul abdominal. Un simptom complex de iritabilitate, depresie şi letargie ciclică este cunoscut ca sindromul premenstrual (PMS). Cauza PMS este […]
am facut o depresie, iau tratament FRONTIN 0,5 mg SI MIRZATEN 30mg, in prospectele lor scrie ca se adimnistreaza doar ce-l mult 3luni,,dau dependenta?eu sint pe acest tratament de 7 luni..