Ce este depresia? Tratament medical depresie

Depresia este o afectiune frecventa, uneori grava, dar curabila caracterizata printr-o modificare profunda a starii timice cu scaderea tonusului neuro-psihic.

Se asociaza frecvent cu anxietatea. Pacientul are un sentiment de neputinta globala, culpabilitate, autodepreciere, ganduri suicidare.

Se disting 3 forme de depresie:

  • depresia endogena – este caracterizata printr-o durere morala intensa , mai ales in forma sa melancolica, pierderea stimei fata de sine, idei suicidare;
  • depresia reactiva – nevrotica, consecutiv unei psiho-traume marcate;
  • depresia organica – secundara unei afectiuni somatice (cardio-vasculare, digestive, etc).

Medicamentele antidepresive sunt capabile de a ameliora dispozitia afectiva a bolnavului deprimat, atenuand simptomele caracteristice depresiei.

Sunt 4 clase de antidepresive: triciclice, atipice, saruri de litiu si inhibitoare ale receptorilor monoaminooxidazei.

1. Antidepresivele triciclice – sunt medicamente eficace in psihoze afective, stimuland comportamentul si ameliorand dispozitia afectiva alterata. Se utilizeaza in stari depresive endogene, de tip melancolic, in care este medicatie de electie. Ex: Antideprin, Nortriptilina.

2.Antidepresivele atipice:

  • Mianserina are actiune antidepresiva marcata si cu efect mai rapid decat compusii triciclici, are actiune sedativa care determina somnolenta si linistirea psiho-motorie a bolnavului si efect anticolinergic slab.
  • Trazodona are efect sedativ marcat si efect hipnotic.
  • Viloxazina
  • Fluoxetina se utilizeaza in depresia endogena, in depresia insotita de anxietate si in starile depresive rezistente la compusi triciclici.
  • Fluvoxamina

3. Sarurile de litiu se administreaza in principal pentru prevenirea recaderilor in psihoza maniaco-depresiva, in tratamentul curativ al acceselor maniacale si in unele forme de schizofrenie. Atentie: sunt contraindicate in sarcina. Ex: Neurolitium.

4. IMAO – se folosesc in depresii endogene insotite de inhibitie psihica. Ex: Marsilid.


6 comentarii

  1. am facut o depresie, iau tratament FRONTIN 0,5 mg SI MIRZATEN 30mg, in prospectele lor scrie ca se adimnistreaza doar ce-l mult 3luni,,dau dependenta?eu sint pe acest tratament de 7 luni..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie