Despre ciclul menstrual

Ciclul mesntrual. Menstruatia este o sangerare lunara a femeii. Cand aveti menstruatia, tesutul deteriorat din uter este eliminat. Sangele menstrual curge din uter prin deschizatura mica din cervix si iese din corp prin vagin. Cele mai multe perioade de menstruatie sunt intre 3-5 zile.

Cand perioadele de menstruatie sunt regulate, se numeste ciclu menstrual. A avea un ciclu menstrual regulat este un semn ca parti importante din corp functioneaza normal. De asemenea, iti pregateste corpul pentru sarcina in fiecare luna. Un ciclu se numara din prima zi a menstruatiei pana la prima zi a perioadei urmatoare. Ciclul mediu al menstruatiei este de 28 de zile. Ciclul se poate incadra oriunde intre 21 si 35 de zile la adulti si 21 si 45 zile in adolescenta. Cresterea sau scaderea nivelului de hormoni in timpul lunii controleaza ciclul menstrual.

In prima jumatate a fiecarui ciclu menstrual,  nivelul de estrogen (hormonul feminin) incepe sa creasca. Estrogenul joaca un rol important in pastrarea sanatatii, in special ajutandu-te sa ai un sistem osos puternic si apoi sa-l pastrezi asa pe masura ce inaintezi in varsta. Estrogenul face ca invelisul interior al uterului sa creasca si sa se ingroase. Acesta este locul de unde embrionul se va hrani, daca va apare o sarcina. In timpul in care invelisul creste, un ou (ovul) se maturizeaza intr-unul din ovare. Aproximativ in a-14-a zi a ciclului de 28 de zile, ovulul paraseste ovarul si ajunge in uter. Aceasta se numeste ovulatie. Nivelul de hormoni creste si ajuta la pregatirea invelisului interior al uterului pentru sarcina. Este cel mai probabil ca femeia sa ramana insarcinata in timpul celor trei zile inainte sau in ziua ovulatiei. Retineti ca femeile cu un ciclu mai scurt sau mai lung decat media data, pot avea ovulatia inainte sau dupa 14 zile.

O femeie ramane insarcinata daca ovulul este fertilizat de celula din sperma a barbatului si se ataseaza de peretele uterin. Daca nu, nivelul de hormoni scade si invelisul interior al uterului este eliminat impreuna cu ovulul nefertilizat. Se poate ca menstruatia sa nu fie la fel in fiecare luna. Se poate de asemenea sa fie diferita si de a altor femei. Perioada poate fi usoara, moderata sau grea, in functie de cantitatea de sange eliminat. Aceasta se numeste scurgere menstruala. Durata perioadei de asemenea variaza. Cele mai multe sunt intre 3 si 5 zile. Dar, oricum intre 2 si 7 zile este normal. Pentru primii ani de la inceperea menstruatiei, durata este comuna. Ciclul unei femei tinde sa se scurteze si sa devina mai regulat pe masura ce inainteaza in varsta.

Femeile pot avea o serie de probleme cu ciclul, inclusiv dureri, sangerari mari sau pauze.

Amenoreea – absenta menstruatiei – termenul este folosit pentru absenta in cazurile cand adolescenta nu a avut primul ciclu pana la varsta de 15 ani sau atunci cand femeile si fetele nu au avut menstruatie o perioada de 90 de zile, desi au avut inainte o perioada lunga. Cauzele pot fi:

–          sarcina

–          alaptare

–          scaderea mare in greutate

–          tulburari de hrana

–          exercitii fizice excesive

–          stres

–          conditii medicale serioase care necesita tratament.

Dismenoreea – menstruatii dureroase si crampe severe, mai ales in perioada de adolescenta, cauzate de un numar crescut de prostaglandina.

Sangerare uterina anormala – sangerare vaginala diferita de perioada normala a menstruatiei, ca:

–          sangerari intre menstruatii

–          sangerare dupa sex

–          sangerare mai grea sau mai multe zile decat normal

–          sangerare dupa menopauza.

In ambele cazuri, la adolescente si femei aproape de menopauza, schimbarile hormonale pot cauza lungi perioade de ciclu neregulat. In aceste situatii, trebuie consultat medicul si retineti ca aceste schimbari hormonale pot apare impreuna cu alte probleme de sanatate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie