Septul nazal este un perete osos si cartilaginos care separa cele 2 foze nazale. Are deci are rol in dirijarea aerului care patrunde in cavitatea nazala. In deviatia de sept nazal pot sa apara probleme cu respiratia cu diferite grade de obstructie nazala, sforait nocturn, sangerarii nazale (epistaxis), infectii recvente de sinusuri (sinuzite acute sau sinuzite cronice).
La acestea se adauga bineinteles si deficitul estetic al deviatiei de sept care este deranjant dar este mai putin mai important decat complicatii date de obstructia nazala.
Deviatia de sept este atat de comuna incat se vehiculeaza ca doar un procent 6-8% din populatie nu are nici un fel de deformare a septului nazal.
Printre cauzele de deviatie de sept nazal se enumera traumatismele nazale care produc fracturi sau luxatii ale nasului sau un viciu de dezvoltare a septului care apare din copilarie.
Deviatia de sept nazal reprezinta deci mai multe forme: luxatii, deviatii sau ingrosari. In formele mai severe de deviatie de sept nazal apar urmatoarele simptome: obstructie nazala periodica sau permanenta, infectii ale sinusurilor(cavitati osoase pneumatice localizate in oasel fetei care comunica cu cavitatea nazala prin orificii nazale, in obstructie nazala acestea nu se dreneaza si apar infectii).
Tratament deviatie de sept nazal, tratament medicamentos si operatia de deviatie de sept:
Ca si tratament medicamentos se recomanda decongestionantele nazale (picaturi de nas) pentru obstructia nazala, folosite insa in formele acute si nu pe o perioada de timp mai mare de 5 zile. In cazul rinitelor sau sinuzitelor se va recomanda de catre specilaistul ORL o medicatie antibiotica .
Operatia de deviatie de sept nazal este metoda chirugicala care inlatura deficitul estetic si cauza obstructiei nazale deranjante.
Ce trebuie sa stiti despre operatia de deviatie de sept?
Se numeste septoplastie si se efectueaza sub anestezie generala (pacientul este adormit pe perioada ointerventiei). O astfel de operatie de deviatie de sept nazal dureaza 60 de minute si consta in remodelarea septului in vederea largirii saptiului respirator si eliminarii cauzelor de obstructie inclusiv a siunusurilor.
Este important de stiut ca inante de operatia de sept nazal, cu cateva ore, pacientul nu are voie sa consume mancare sau bauturi. Ca si analize preoperatorii se vor efectua teste de sange (hemoleucograma, teste de coagulare sangvina), glicemie, probe hepatice (transaminaze), acid uric, electrocardiograma si consult preanestezic.
Dupa o operatie de deviatie de sept nazal pacientul ramane 24 de ore sub supravegherea medicului. Ca si recomandari postoperatorii se indica evitarea expunerii la alergeni si noxe, evitarea efortului fizic intens, la temperaturi extreme (inclusiv dusuri si bai fierbinti).
Vindecarea completa dupa o operatie de sept nazal are loc in doua saptamani cu aproximatie.