Daca scaunul dumneavoastra normal este inlocuit brusc de diaree atunci puteti sa va ganditi la o diaree infectioasa (poate sa fie si diaree cu sange sau cu puroi), toxinfectie alimentara, diareea calatorului daca sunteti intr-o calatorie. Daca diareea are miros acru este vorba de o diaree de fermentatie (posibil cauza alimentara). Daca diareea este galbena cu miros ranced se numeste steatoree (apare in boli de pancreas).
Daca alaturi de diarei abundente aveti si dureri de burta, sediul acestora pot indica sediul suferintei intestinale. Diareea apoasa cu dureri in jurul ombilicului care nu cedeaza dupa defecatie sugereaza o boala de intestin subtire (poate sa fie vorba de la intolerante la lactoza, gluten, boala Crohn, la parazitoze). Diareea apoasa cu sau fara sange , mucus,puroi dar cu tenesme (spasme) rectale, defectie imperioasa dupa care cedeaza durerea indica o patologie de colon (colon iritabil, boala crohn, rectocolita ulcerohemoragica, tumori colon).
Daca insa alterneaza diareea cu constipatia atunci suferiti de colon iritabil. De asemenea in boala de colon iritabil pot sa apara disconfort abdominal, flatulente numeroase.
O scadere in greutate asociata unei diarei cronice cu simptome de anemie pot sugera insa un cancer de colon.
Diareea cronica se defineste ca o diaree care depaseste 3 saptamani si poate sa apara in:
- abuz de laxative,
- colon iritabil,
- infectii, sindrom de malabsorbtie,
- boli inflamatorii de colon : rectolita ulcerohemoragica, boala crohn-apare diaree insotita de dureri in fosa iliaca (lateral sub ombilic) cu masa palpabila. Aceleasi simptome apar si in tbc-ul intestinal sau limfom intestinal sau diverticulita Meckel.
- neoplasm de colon apare si cu scaderea brusca in greutate
- boli endocrine ca si hipertiroidia – pacientul are pe langa diarei si tremuraturi, gusa, puls accelerat; carcinomul tiroidian,boala addison: apare si hiperpigmentare cutanata la fel ca in boala celiaca;
- diabet zaharat (diareea nocturna),
- tumori pancreatice (diaree galbena, miros ranced)
- carcinoid intestinal (apare pe langa diarei si roseata fetei si bronhospasm),
- enterocolita de iradiere (efect secundar al radioterapiei)
- amiloidoza ( bolnavul are limba mare -macroglosie)
Medicamente care pot da diaree sunt: tiroxina (folosita in tratamentul hipotiroidismului), citostaticele (diaree ca efect secundar al chimioterapiei), metforminul (tratament in diabetul zaharat), chinidina, propanolul si digitala (folosite in aritmii, hipertensiune si insuficienta cardiaca cu fibrilatie), diaree produsa de cimetidina si antiacide cu magneziu (medicatie administrata in bolile ulceroase), antibioticele care pot produce ele colita, si nu in ultimul rand laxativele.
Va recomandam: ColonHelp – reglator deosebit al tranzitului intestinal, fiind indicat atat in constipatie, cat si in diaree.
[…] Fără categorie, Simptome Tweet Un scaun modificat fie ca si culoare sau consistenta ca diareea care poate fi si ea de mai multe tipuri, atrage un semnal de alarma asupra unor boli si existenta […]