Febra – metode pentru a scadea temperatura

febra termometruFebra reprezinta modalitatea prin care organismul se protejeaza de infectii si leziuni – este un intrument pe care-l foloseste pentru a-si intensifica mecanismele naturale de aparare. Inainte de aparitia antibioticelor, medicii procedau la infectarea deliberata cu malarie a bolnavilor de sifilis, in speranta ca febra ridicata ii va salva.

Mecanismul este destul de simplu. Creierul comanda organismului sa-si deplaseze sangele de la suprafata pielii catre interiorul lui. Celulele albe (leucocitele) si anticorpii din sange pot ajunge astfel la sursa infectiei si sa actioneze prin lichidarea ei. Sangele aflandu-se departe de piele, suprafata corpului pierde mai putina caldura si temperatura creste. Dar inainte de a lua masuri pentru scaderea temperaturii, iata ce va recomanda medicii:

  1. Asigurati-va ca este vorba de febra. Desi 37 de grade este considerata temperatura normala, acesta valoare nu este litera de lege. Temperatura normala variaza de la o persoana la alta si de la o ora la alta pe parcursul unei zile. Hrana, excesul de imbracaminte, framantarile emotionale si exercitiul fizic sustinut, toate pot contribui la cresterea temperaturii. De fapt, exercitiul fizic sustinut poate aduce temeperatura chiar la 39,5 grade Celsius. Cat despre copii, acestia tind sa aiba o temperatura mai inalta decat adultii, precum si variatii zilnice mai mari. Prin urmare, retineti regula generala: daca temperatura este mai mare de 37,5-38, aceasta valoare poate sa va sugereze ca este vorba de febra. Doar daca trece de 38 de grade este sigur febra.
  2. Nu combateti febra. Daca aveti febra, nu uitati un lucru: febra nu este o boala, ci simptomul unei boli. Cand organismul simte invazia bacteriana sau virala, elibereaza substante care determina cresterea temperaturii interne, producand febra. O temperatura mai ridicata a corpului ingreuneaza reproducerea si raspandirea bacteriilor si a virusilor. Asa ca in esenta, mijloacele naturale de aparare a organismului pot scurta durata unei boli printr-o reactie rapida si potenta actiunea antibioticelor. Acesti factori ar trebui sa atarne mai mult in balanta fata de disconfortul pe care il implica o febra usoara lasata sa-si urmeze cursul.
  3. Beti multe lichide. Daca aveti febra corpul transpira pentru a se raci. Dar in cazul unei febre foarte mari, pierderea de apa este excesiva si organismul recurge la blocarea canalelor sudorifice pentru a preveni pierderea de apa in continuare. Aceasta blocare a canalelor face mult mai dificila lupta lui cu febra. Solutia este sa beti multe lichide:
    • Sucuri de fructe si legume. Ele sunt bogate in vitamine si minerale si reprezinta exact ceea ce aveti nevoie pentru a va creste rezistenta. Se recomanda in special sucurile dense si nutritive de sfecla si morcovi.
    • Ceaiuri.
  4. Folositi comprese calde sau caldute. O compresa umeda – o bucata de panza moale udata si stoarsa bine – scade considerabil temperatura. Daca aveti febra mare, aplicati comprese caldute (la temperatura camerei) pe frunte, pe incheieturile mainilor si pe gambe. Tineti acoperit restul corpului. Dar daca temperatura corpului depaseste 39,5, nu folositi comprese calde. In schimb puneti comprese caldute, pentru a opri urcarea febrei. Schimbati-le pa masura ce iau temperatura corpului si continuati pana scade temperatura. Atentie: Nu folositi comprese reci: recele provoaca constrictia vaselor de sange, blocand sangele in interiorul lor si ridicand si mai mult temperatura.
  5. Incercati un burete caldut. Evaporarea are un efect de racire asupra temperaturii corpului. Este recomandata tamponarea cu apa calduta pentru a ajuta pielea sa radieze excesul de caldura. Concentrati-va acolo unde fierbinteala este mai mare: axile (sub brat) si zona inghinala.
  6. Analgezicele. Se recomanda aspirina (pentru adulti), paracetamol sau ibuprofen, luate conform instructiunilor de pe ambalaj. Aspirina si ibuprofenul sunt antiinflamatoare nesteroidiene, asa ca sunt eficiente in diminuarea durerii si a inflamatiei. Paracetamolul este recomandat daca aveti un sistem digestiv sensibil sau daca sunteti alergic la aspirina. El nu actioneaza la fel de eficace ca antiinflamatoarele nesteroidiene in cazul inflamatiilor si al durerilor musculare, dar prezinta mai putine riscuri si efecte secundare minime. Atentie: Copiilor sub 16 ani nu trebuie sa li se administreze medicamente continand aspirina, deoarece acestea implica un risc, mic, dar real, pentru o stare fatala numita sindromul Reye.
  7. Imbracati-va comod. Orientati-va adecvat in privinta imbracamintei si a grosimii paturilor. Daca va este prea cald, indepartati invelitorile si hainele de prisos, permitand caldurii corporale sa se imprastie in aer. Dar daca va este frig, inveliti-va pana va simtiti confortabil. Rezistati tentatiei de a scapa de o raceala transpirand sub un munte de paturi, fiindca nu faceti decat sa lungiti boala si sa accentuati riscul deshidratarii.
  8. Creati o atmosfera care sa contribuie la vindecare. Faceti in asa fel incat camera bolnavului sa devina un factor tamaduitor. Nu o supraincalziti – medicii germani recomanda ca temperatura camerei sa nu depaseasca 18 grade.
  9. Lumina placuta, aer proaspat. Asigurati in permanenta aer proaspat suficient in camera pentru a favoriza vindecarea, dar nu faceti curent. Reduceti numarul becurilor aprinse, pentru ca iluminarea mai slaba sa fie cu adevarat relaxanta. Intretineti circulatia aerului caldut cu ajutorul unui mic ventilator rotativ.

Mergeti la medic daca:

  • febra este asociata cu rigiditatea cefei; daca exista si o urticarie care nu cedeaza;
  • febra care depaseste 38,5 dureaza de mai mult de 3 zile sau nu reactioneaza nici macar partial la tratament;
  • febra creste peste 39,5 grade.

Bebelusii, varstnicii debilitati si orice persoana suferinda de o boala cronica cum ar fi diabetul, o boala de inima sau o boala pulmonara poate sa nu reziste mai multe zile la o febra inalta.


25 de comentarii

  1. In cazul bolii Chron, daca face febra de 3-4 ori pe zi, timp de 2 saptamani, e grav? Febra este intre 38 si 38,9. Alterneaza paracetamol cu supozitoare de algocalmin si scade febra. Cat timp mai poate rezista asa?

      • Pana in urma cu 2 saptamani a luat Predison si Imuran, dar a avut reactii adverse inclusiv lesin, si nu mai ia. Acum nu ia nimic. In spital i-au mai dat intravenos antibiotice, fier, magneziu, dar tot facea febra. La analize nu ia iesit nici o infectie. A fost operata in Dec 2014, are ultimii 50 cm din intestinul subtire inflamati si i-au facut o deviatie. De doua saptamani de cand au externat-o continua cu febra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie