Ganglioni mariti – cauze

Ganglioni mariti. Splina si ganglionii limfatici fac parte din sistemul imun periferic. Marirea ganglionilor poate sa se intalneasca in diferite boli infectioase, boli autoimune, boli endocrino-metabolice, neoplazii si in majoritatea bolilor hematologice.

Descoperirea unui ganglion marit in practica medicala curenta ridica suspiciunea unei suferinte grave, dar se dovedeste de cele mai multe ori ca etiologia (cauza) acestora este benigna, frecvent infectioasa.

Majoritatea pacientilor pot sa fie diagnosticati pe baza unei anamneze riguroase si a unui examen clinic obiectiv amanuntit.

Adenopatiile (ganglioni mariti) localizate necesita investigarea regiunilor adiacente si examenul celorlalte grupe de ganglioni pentru a exclude o adenopatie generalizata, care pune problema unei afectiuni grave si necesita investigatii suplimentare de la inceput.

In general se ia in consideratie un ganglion care are dimensiunile mai mari de 1 cm.

Apar urmatoarele intrebari:

1. Exista semne locale sau simptome sugerand o infectie sau un neoplasm cu o anumita localizare?

2. Sunt prezente semne generale cum ar fi: febra, scaderea ponderala, astenia, transpiratiile nocturne, sugerand tuberculoza, limfomul, colagenozele?

3. Exista unele argumente epidemiologice (expunere profesionala, calatorii recente, comportamente de risc) sugerand o patologie specifica?

4. Pacientul urmeaza un tratament medical care ar putea cauza aparitia adenopatiei?

Medicamente care pot determina marirea ganglionilor: Allopurinol, Atenolol, Captopril, Carbamazepina, Cefalosporine, Saruri de aur, Hidralazina, Penicilina, Fenitoin, Primidon, Pirimetamina, Chinidina, Sulfonamidele, Sulindac.

Semnificatia patologica a adenopatiei in functie de localizare:

  • submandibular: infectii ale capului si gatului, scalp, faringe, urechi, sinusuri, limfoame;
  • submentonier (barbie): mononucleoza, infectie cu citomegalovirus, toxoplasmoza;
  • jugular: rubeola, infectii faringiene;
  • cervical posterior (spate gat): TBC, limfoame, cancere ale capului si gatului;
  • retroauricular (spate ureche): infectii locale;
  • preauricular (in fata urechii): infectii locale;
  • supraclavicular drept: cancer pulmonar, retroperitoneal, cancer gastro-intestinal, limfoame;
  • supraclavicular stang: limfoame, cancer toracic, retroperitoneal, infectii bacteriene sau fungice;
  • axilar: infectii, boala zgarieturii de pisica, limfom, cancer mamar, melanom, bruceloza;
  • epitrohlear (cot): infectii, limfoame, sarcoidoza, tularemie, lues secundar;
  • inghinal: infectii ale membrelor inferioare, veneriene, limfoame, neoplasm pelvian.

Studiul clinic al adenopatiei trebuie completat de cele mai multe ori cu hemograma, examenul maduvei osoase, examinari bacteriologice, teste serologice pentru infectii virale, teste de inflamatie, teste imunologice, radiografii, ecografie abdominala, tomografie computerizata.

In ultima instanta trebuie efectuala biopsia ganglionara si studiul histologic al acesteia.


3 comentarii

  1. Buna ziua ,am o intrebare , am 30 ani si sunt o persoana sanatoasa si am avut mereu grija de sanatate, dar toata viata mea am fost complexata din cauza ganglionilor imflamati in zona gatului ,sunt permanenti de cand am fost mica am acesti ganglioni si nu inteleg de ce , ce boala pot sa am .Imi fac permanent analize si toate ies bine si cand am fost mica am fost la o gramada de medici cu problema asta si toti mi/au zis acelasi lucru ,sa nu/mi fac probleme ca asa sunt eu mai limfatica si nu sunt periculosi. dar sunt tot timpul ingrijorata si arata foarte rau , eu sunt destul de slaba dar din cauza ganglionilor parca sunt obeza la fata, multa lume m/a intrebat ca am gusa/va rog sa ma sfatuiti ce sa fac . Tin sa mentionez ca mama mea e medic si mereu i spun de asta si ea nu e ingrijorata , nu stiu prea multe la ce medici am fost atunci ,dar stiu ca am fost si in afara , in strainatate.Exista asa ceva , mai sunt persoane care au ganglioni umflati tot timpul ani de zile , la mine 20 ani poate si se umfla mai rau la infectii , raceli ,de astea .In rest stau acolo si se vad chiar daca nu dor . Tin sa mentionez ca sunt fixi , cred nu mobili. va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie