Litotritia sau litotripsia, reprezinta o metoda chirurgicala moderna neinvaziva a litiazei renale, producand asa cum se spune popular sfaramarea pietrelor la rinichi.
Distrugerea calculilor renali sau uretrali are loc prin aplicarea unei forme particulare de energie, din exteriorul organismului, fara nici o incizie sau interventie endoscopica. In greaca litotripsie inseamna sfaramarea pietrei.
Tehnica:
Prntru pacient tehnica este pututin dureroasa, necesita un minim de anestezie, sau chiar nu necesita anestezie deloc pentru aparatele mai moderne.
Calculul se pozitioneaza in focarul de concentrare a undelor soc (generate de un aparat manuit de doctor), cu ajutor radiografiei sau ecografiei.
Undele mecanice cu energie mecanica se concentreaza asupra calculului, unde se deplaseaza fara pierderi energetice prin tesuturile moi (piele, tesut gras, muschi, tesut renal) pana cand intalnesc un mediu mult mai dens (calculii). Asupra acestora se descarca energia si ducand la fisurarea si maruntirea lor.
Desi energia descarcata asupra calculului este foarte mare, efectele secundare asupra rinichiului sunt minime. In cateva zile functia renala este nomala si nu apar consecinte la distanta.
Postoperator:
Fragmentele rezultate din calculul sfaramat sunt in general intre 1 si 3 mm si se elimina pe cale naturala. Pentru favorizare eliminarii si prevenirea durerilor postoperatorii se recomanda ingestia de lichide in cantitate mare (3-4 litri pe zi). Postoperator, la nevoie se pot adauga medicamente cu rol in combaterea durerii si spasmelor ureterale ca si Papaverina, Piafen, Scobutil.
De obicei insa procedura este putin dureroasa, iar internarea nu este necesara. Rata de succes a interventiilor este foarte mare, dar variaza in functie de compozitia, marimea si situatia calculilor renali. Internarea in spital nu este in general necesara.
Fata de chirurgia deschisa confortul bonavului este mult mai mare, durata de spitalizare semnificativ mai mica, iar complicatii sunt mai putin dese.