Scorul Apgar

Nou-nascut in sala de nasteriLa un minut dupa nastere, in sala de nasteri, doctorul apreciaza starea nou nascutului, il evaluaeaza si ii atribuie o nota – scor Apgar, care va contribui la conduita viitoare a medicului fata de copil fiind  o masura a starii de sanatate la nastere dar si un predictor pentru evolutia sa ulterioara.

Pentru stabilirea notei se evalueaza: aspectul tegumentelor, pulsul (ritm cardiac), grimasele (excitabilitatea reflexa), activitate musculara, respiratia. Acesti parametrii primesc un punctaj de la 0 la 2 in functie de urmatorul sistem:

Aspectul tegumentelor: cianotice total (aspect violet) sau palide-0; roz si cianotic-1; coloratie roz generalizata-2;

Puls (Ritmul cardiac): absent-0; <100 batai pe minut-1; >100 batai pe minut-2;

Grimasa (Excitabilitatea reflexa): lipsa de raspuns-0; grimasa, tipat slab-1; tipat puternic,tuse-2;

Activitate musculara: hipotonie (slabiciune musculara)-0; usoara flexie a extremitatilor-1; miscari active-2;

Respiratia: absenta-0; slaba, neregulata-1; respiratie spontana, tipat viguros-2;

Punctajul obtinut se va insuma si va reprezenta scorul APGAR. Reevaluarea acestuia se repeta la 5,10,15 minute de la nastere, cat este necesat pana se va depasi nota 6.

Stadializare: In functie de scor nou-nascutii sunt impartiti in 4 grupe:

Scor APGAR 8-10: 90% dintre nou-nascuti; copilul respira normal, are un ritm cardiac >100 batai pe minut si tegumentele capata in curand culoarea roz generalizata.

Scor APGAR 5-7: respira initial spontan, iar respiratia se reia doar dupa manevre tactile (frictiuni pe plante in regiunea interscapulovertebrala). Ritmul cardiac este >100 batai pe minut iar tegumentele raman cianotice. Se aplica oxigen pe masca.

Scor APGAR 3-4: copilul nu respira spontan, nu raspunde la stimulari tactile, ritmul<100 batai pe minut, poate fi necesara resuscitarea cardio-respiratorie.

Scor APGAR 0-2: 50% din prematuri  cu varsta gestationala intre 25-26 de saptamani. Nou-nascutii nu respira , nu au batai cardiace audibile, prezinta hipotonie, cianoza, nu reactioneaza reflex. Raspund insa bine insa la resuscitare.

Prelungirea unui scor APGAR cu valoare scazuta la 5-10-15 minute se coreleaza cu un viitor neurologic sumbru. Copii cu scor APGAR 0-3 la 10-15-20 minute au o mortalitate ridicata respectiv 18,48,59% iar daca supravietuiesc riscul de paralizie cerebrala este de 5,9 respectiv 57%.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie