Poliradiculonevrita este o boala inflamatorie care afecteaza nervii si evolueaza rapid. Cauza sindromului Guillain-Barre este probabil autoimuna, teaca de mielina a nervilor fiind distrusa de catre anticorpi.
Debut
Poliradiculonevrita demielinizanta acuta inflamatorie debuteaza intre 5 zile si 3 saptamani, de obicei dupa o infectie banala, o interventie chirurgicala sau un vaccin. Acestea se pare ca declanseaza episodul autoimun de poliradiculonevrita. Printre infectiile ce
le mai frecvente care preced sindromul Guillain-Barre se enumera infectiile cauzate de: herpesvirusuri, enterovirusiri si Campylobacter jejuni.
Simptome
Numita si sindromul Guillan-Barre acest tip de poliradiculoneuropatie debuteaza cu slabiciune musculara si usoare tulburari de sensibilitate, parestezii la nivelul picioarelor care se extind. Slabiciunea musculara din poliradiculonevrita este maxima dupa 3 saptamani. Tabloul clinic al Sindromului Guillain-Barre este de paralizie flasca (membre moi, fara tonus muscular) cu reflexe osteotendinoase abolite.
Complicatii
In cazurile severe paralizia poate atinge muschii fetei si ai gatului, cea mai severa paralizie data de poliradiculonevrita fiind cea a muschilor respiratori. In acest caz se impune de urgenta intubarea orotraheala si ventilatia mecanica. Alte complicatii grave care apar intr-un numar redus de cazuri sunt: aritmiile, oscilatii ale tensiunii arteriale, retentie urinara, staza gastro-intestinala.
Evolutie si tratament pentru poliradiculonevrita acuta autoimuna
Boala se poate remite (neuronii se remielinizeaza) in termen de cateva luni sau chiar ani. Pot aparea deficite motorii reziduale sau dupa o ameliorare initiala poliradiculonevrita se poate croniciza.
In tratamentul poliradiculonevritei acute autoimune se impune monitorizarea parametrilor respiratorii, un aport adecvat de lichide, asigurarea caldurii, protejarea extremitatilor de leziuni de decubit sau traumatisme, mobilizarea precoce cu mobilizari pasive ale articulatiilor (in faza acuta) urmate de mobilizarii active(in faza de remisiune).
Tratamentul etiologic si fiziopatologic pentru sindromul Guillain-Barre se face apeland la plasmafereza (metoda prin care sangele bolnavului se recircula pentru a inlatura anticorpii si mediatorii inflamatiei) si la administrarea de imunoglobuline, iar pentru poliradiculonevrita cronica se folosesc corticosteroizii si imunosupresoarele (pentru a stopa raspunsul imun aberant si daunator).