Suplimente de vitamine si minerale – sfaturi esentiale privind modul de administrare

Desii efectele secundare serioase ale administrarii de suplimente de vitamine si minerale nu apar decat exceptional, ele sunt posibile.

Desii efectele secundare serioase ale administrarii de suplimente de vitamine si minerale nu apar decat exceptional, ele sunt posibile.

Scopul acestor recomandari este de a va ajuta sa folositi suplimentele intr-un mod sigur si rational. Unele suplimente pot fi daunatoare daca sunt administrate in doze mari.

1. Biotina – doza recomandata este de 100-200 mg/zi. Sursele alimentare sunt de obicei suficiente.

2. Calciul – (recomandat 700 mg/zi). Daca depasiti 1500 de mg/zi, pot aparea efecte secundare serioase, ca de exemplu: afectiuni ale rinichilor. Pentru o absorbtie optima, evitati sa luati mai mult de 500 mg intr-o singura repriza. Daca aveti peste 50 de ani, cautati o formula care sa aiba si vitamina D, fiind posibil sa aveti nevoie de o cantitate de vitamina D mai mare decat cea prezenta intr-o multivitamina.

3. Magneziu – (recomandat 300 mg pentru barbati si 270 mg pentru femei). Sursele alimentare sunt de obicei suficiente. Cereti sfatul medicului inainte de a incepe sa luati suplimente, indiferent de cantitate, daca aveti afectiuni ale inimii sau ale rinichilor. Administrarea a mai mult de 400 mg/zi poate provoca diaree.

4. Niacina (vitamina B3) – recomandat 17 mg barbati si 13 mg pentru femei. Dozele mari de niacina pot provoca afectiuni ale rinichilor si trebuie administrate numai sub supravegherea medicului.

5. Vitamina A – recomandat: 700 mcg pentru barbati, 600 mcg pentru femei. Sursele alimentare sunt de obicei suficiente. Daca depasiti 1500 mg/zi exista riscul de dureri de cap, vedere dubla, somnolenta sau oboseala, greata sau vomismente. Nu luati vitamina A daca sunteti insarcinata sau daca incercati sa concepeti un copil, deoarece poate dauna fetusului.

6. Vitamina B6 – 1,4 mg/zi pentru barbati si 1,2 mg/zi pentru femei. Administrarea a mai mult de 200mg/zi de-a lungul unei perioade lungi poate provoca deteriorarea (reversibila) a nervilor.

7. Vitamina B12 – recomandat 1,5 mcg/zi. A nu se depasi 2 mg/zi.Administrati impreuna cu acid folic pentru a imbunatati absorbtia.

8. Vitamina C – (40mg/zi si 80 mg/zi pentru fumatori). Administrarea a mai mult de 2000 mg/zi poate provoca diaree. Divizati dozele mari in cursul unei zile.

9.Vitamina E – 4mg/zi pentru barbati si 3mg/zi pentru femei. Nu depasiti 540mg/zi. Deoarece actioneaza ca un subtiant al sangelui, cereti acordul medicului inainte de a va administra vitamina E daca luati si aspirina sau alt medicament pentru lichefierea sangelui(precum warfarina).

10. Zinc – 5,5-9,5mg/zi pentru barbati si 4-7mg/zi pentru femei. Nu depasiti 25 mg zilnic decat in cazurile recomandate de medic. Administrarea indelungata a mai mult de 25 mg/zi poate provoca o scadere a imunitatii, poate micsora nivelul colesterolului bun (HDL) si cauza greata, vomismente, diaree sau anemie.

Dr. Benteu Darius :Medic specialist cardiologie

Vezi Comentarii (0)

Acest site foloseste cookies.