Stenoza aortică severă simptomatică poartă un prognostic slab. Până de curând, înlocuirea chirurgicală a valvei aortice a fost standardul de îngrijire la adulții cu stenoză aortică severă. Cu toate acestea, riscurile asociate cu înlocuirea chirurgicală a valvei aortice sunt crescute la pacienții vârstnici și la cei cu insuficiență cardiacă sistolică severă sau boală arterială coronariană severă, precum și la pacienți cu comorbidități cum ar fi boala arterială cerebrovasculară și periferică, boala renală cronică și tulburări respiratorii cronice.
În 2002, Allen Cribier a implantat primul TAVR uman folosind o valva ecvină cu un cadru expandabil cu baloane. Dispozitivele disponibile în prezent includ proteza CoreValve autoaplicabilă (Medtronic, Minneapolis, Minnesota) și proteza Edwards SAPIEN expandabilă cu baloane (Edwards Lifesciences, Irvine, California). TAVI devine din ce în ce mai frecventă și mai mult de 30 000 de pacienți cu stenoză aortică simptomatică severă și contraindicații sau care prezintă risc crescut de intervenție chirurgicală au fost supuși tratamentului. Această tehnică se află încă în stadiile incipiente, însă dovezile au fost dezvoltate prin studii observaționale, registre naționale și de dispozitive specifice și studii clinice randomizate.
Indicații pentru TAVI
Criterii de includere
În prezent, nu există indicații sau recomandări stabilite pentru TAVI în Statele Unite. În studiile clinice criteriile de includere au fost după cum urmează:
1. Pacienții cu stenoză valvulară aortică calcificata cu următoarele criterii ecocardiografice: gradient mediu mai mare de 40 mm Hg sau viteza jetului mai mare de 4 m / s și o arie inițială a valvei aortice (AVA) mai mică de 0,8 cm2 sau zonă de orificiu efectiv indexată (EOA ) mai mică de 0,5 cm2/m2; Calificarea măsurării inițiale a AVA trebuie să se situeze în termen de 45 de zile inainte de data procedurii
2. Un intervenționist cardiac și doi chirurgi cardiotoracici experimentați sunt de acord că factorii medicali fie împiedică operația, fie prezintă un risc ridicat pentru înlocuirea valvei aortice chirurgical, pe baza unei concluzii potrivit căreia probabilitatea decesului sau morbiditatea ireversibilă depășește probabilitatea unei îmbunătățiri semnificative; Notele de consultație ale medicilor trebuie să precizeze factorii medicali sau anatomici care duc la această concluzie; Cel puțin 1 dintre evaluatorii chirurgiei cardiace trebuie să fi evaluat fizic pacientul.
3. Se consideră că pacientul are stenoză a valvelor aortice simptomatică, diferențiată de simptomele asociate cu afecțiunile comorbide și așa cum a fost demonstrată de clasa funcțională II sau mai mare de către New York Heart Association (NYHA).
În Uniunea Europeană, TAVI este disponibil în comerț, iar procedura este efectuată la pacienții cu stenoză aortică severă, care sunt candidați chirurgicali cu risc sporit, cu un EuroScore logistic mai mare de 20% și la pacienții care au o contraindicație a inlocuirii chirurgicale a valvei aortice.
Contraindicații pentru TAVI
Contraindicațiile privind TAVI și criteriile de excludere sunt următoarele:
1. Dovezi ale unui infarct miocardic acut (MI) la o lună (30 de zile) sau mai puțin, cu creșterea totală a creatin-kinazei MB de două ori fata de normal în prezența creșterii și nivelului troponinei.
2. Valva aortică este o valva bicuspidă sau unicuspidă congenitală sau este necalcificată.
3. Boala combinata a valvei aortice (stenoza aortică și regurgitare aortică cu regurgitare aortică predominantă).
4. Instabilitatea hemodinamică sau respiratorie care necesită suport inotrop, ventilație mecanică sau asistență mecanică a inimii în decurs de 30 de zile de la evaluare.
5. Nevoia unei intervenții chirurgicale de urgență pentru orice motiv.
6. Cardiomiopatie hipertrofică, cu sau fără obstrucție.
7. Disfuncție ventriculară stângă severă, cu o fracție de ejecție ventriculară stângă (LVEF) mai mică de 20%.
8. Hipertensiunea pulmonară severă și disfuncția ventriculului drept (RV)
9. Dovezi ecocardiografice ale unei mase intracardiace, a trombozei sau a vegetației
10. O contraindicație cunoscută sau o hipersensibilitate la toate regimurile anticoagulante sau o incapacitate de a se supune anticoagulării pentru procedura de studiu.
11. Inelul aortic nativ mai mic de 18 mm sau mai mare de 25 mm măsurat ecocardiografic.
12. Accident vascular cerebral sau atac ischemic tranzitor (TIA) în termen de 6 luni (180 zile) inaintea procedurii.
13. Insuficiența renală (nivelul creatininei> 3 mg / dl) și / sau stadiul terminal al bolii renale care necesită dializă cronică.
14. Se estimează speranța de viață mai mică de 12 luni (365 zile) datorită condițiilor non-cardiace comorbide.
15. Dementa severă incapacitantă
16. Boala aortică semnificativă, incluzând anevrismul aortic abdominal sau toracic, definit ca diametru maximal al lumenului de 5 cm sau mai mare, tortuozitate marcata (îndoire hiperacută), aterom de arc aortic (mai ales dacă este gros (> 5 mm, proeminent sau ulcerat).
17. Regurgitare mitrală severă.