Boala Crohn

Boala Crohn este o boala cronica a tractului gastro-intestinal. Este un tip de boala inflamatorie a intestinului. Semnele distinctive ale bolii Crohn sunt balonarile, durerile abdominale si diaree frecventa. Boala Crohn poate afecta foarte serios abilitatea unei persoanei de a participa la activitatile zilnice normale si poate duce la complicatii grave.

Boala Crohn poate afecta orice parte a tractului gastro-intestinal: de la nivelul cavitatii bucale si pana la anus si anume: esofag, stomac, intestin subtire, intestin gros si rectul. Cel mai frecvent afecteaza ileonul – partea terminala a intestinului subtire.

Inflamatia cronica a tractului gastro-intestinal din boala Crohn duce la o varietate de simptome: dureri abdominale, crampe,  episoade recurente de diaree care poate contine sange si puroi, scadere in greutate, apetit scazut, malabsorbtii, malnutritie, fatigabilitate, deshidratare, febra, inclusiv scaune cu sange (melena).

Complicatiile serioase ale bolii sunt: anemia, ocluzia intestinala, ulcere gastro-intestinale si fistule. Fistulele se pot infecta foarte usor, ajungandu-se la complicatii grave precum peritonita si soc septic.

Pentru a diagnostica o boala Crohn este foarte important istoricul medical personal si familial, simptomele, examenul fizic complet, probe de sange, teste pentru verificarea existentei de sange si bacterii in scaun.

Diagnosticul bolii Crohn poate fi omis sau pus cu intarziere pentru ca simptomele pot mima simptomele altor boli.

Chiar daca nu este posibila vindecarea acestei boli, exista medicamente cu ajutorul carora putem controla simptomele, reducandu-le intensitatea. Dieta si stilul de viata pot fi de foarte mare ajutor. In cateva cazuri poate fi necesar tratamentul chirurgical.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie