Hepatita cronica cu virus B – moduri de transmitere

In Romania hepatita cu virus B este cunoscuta drept o problema de sanatate publica, tara noastra fiind incadrata in statele cu endemie medie. Procentul se situeaza undeva intre 5 si 10 la suta.

Dintre cei care fac o hepatita acuta cu virus B un procent de 5-10% vor ajunge sa dezvolte o hepatita cronica. Hepatita cronica este ca un rezervor de virus, de infectie.

La nivel international se estimeaza ca mai mult de 2 miliarde de indivizi au fost infectati cu virusul hepatitic B. La nivel european apar in fiecare an in jur de un milion de cazuri noi de infectie.

Numarul purtatorilor cronici (raportat la nivel mondial) se situeaza undeva la 350 de milioane. Vestea rea este ca acest numar tinde sa creasca spre 400 de milioane. Continentele cu cei mai multi bolnavi cronici sunt Asia si Africa, unde prevalenta este in jur de 8-10 %.

Zonele de pe mapamond care au cea mai scazuta incidenta sunt Europa de Vest, SUA si Australia, unde prevalenta este sub 2 %.

Virusul hepatitic B se gaseste in urmatoarele fluide: sange, saliva, secretiile seminala, vaginala, laptele de san. Persoanele infectate constituie rezervorul natural. Cea mai frecventa sursa de infectie este sangele (prin administrare de sange sau masa trombocitara, factori antihemofilici).

A doua cale importanta de transmitere este calea sexuala  (prin contact cu sperma, diverse secretii). Perioada perinatala este o perioada cu risc.

Oricine care nu a fost vaccinat sau nu a facut deja boala este receptiv la infectie.

Transmiterea virusului se poate realiza pe diverse căi:

A. Transmitere orizontală:
– Parenteral (intravenos) sau percutan – prin piele (sânge, derivate din sânge, contact cu instrumentar infectat, inclusiv tatuaje).
– Contact fizic non-sexual (intrafamilial, colectivităţi de copii).
– Contact sexual.
B. Transmitere verticală:
– Momentul perinatal (de la o mamă infectată la copil).

In zone in care endemia este mare transmiterea se face frecvent prin metoda verticala. In zonele cu endemie medie si redusa (precum Romania) se face o transmitere in majoritatea cazurilor orizontala.

Cea mai importanta masura este verificarea sangelui recoltat. Facand acest lucru a scazut drastic incidenta infectiei cu virus B (AgHBs).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie