Hipotiroidie – simptome la copii si adulti

Simptome hipotiroidie. Manifestarile clinice la copiii cu hipotiroidie depind de varsta la care incepe deficienta si de promptitudinea cu care este instituit tratamentul de substitutie (tratamentul cu hormoni).


Cretinismul se poate manifesta de la nastere, însa de obicei devine evident in timpul primelor luni de viata, în functie de extinderea afectarii tiroidei.

Hipotiroidia se întalneste la aproximativ 1 din 5000 de nou-nascuti si se manifesta prin persistenta icterului fiziologic, plans ragusit, constipatie, somnolenta si probleme de alimentatie; deoarece diagnosticul clinic este dificil si tratamentul timpuriu este crucial pentru o dezvoltare intelectuala normala, la toti nou nascutii trebuie efectuate teste screening pentru hipotiroidie prin determinarea T4 seric sau TSH.

Dupa cateva luni, întarzierea obtinerii unei cresteri normale devine evidenta, aparand caracteristicile clinice ale cretinismului. Acestea sunt: talia redusa, trasaturi grosolane cu protruzia limbii, nas îngrosat, lat, ochi larg deschisi, par rar, tegumente uscate, abdomen protuberant cu hernie ombilicala, alterarea dezvoltarii mentale, întârzierea vârstei osoase, disgenezie epifizara si întârzierea aparitiei dentitiei.

La copii mai mari, manifestarile clinice ale hipotiroidei includ retardul cresterii liniare si pubertate tardiva. Existenta unor performante scolare reduse poate atrage atentia asupra diagnosticului. Sunt prezentate diferite manifestari ale hipotiroidei adultului. Radiografia osoasa releva întârzierea unificarii epifizelor.

La adult, debutul hipotiroidiei este nespecific si insidios. La pacientii mai vârstnici, simptomele pot fi eronat atribuite îmbatrânirii sau altor afectiuni ca boala Parkinson, depresia sau boala Alzheimer. Aceste simptome includ: fatigabilitate, letargie, constipatie, intoleranta la frig, rigiditate si crampe musculare, sindrom de tunel carpian si menoragii. În timpul lunilor urmatoare apare lentoare în activitatea intelectuala si motorie scade apetitul si se produce o crestere în greutate.

Parul devine uscat si are tendinta de a cadea, tegumentele devin uscate. Vocea devine profunda si ragusita, iar acuitatea auditiva se poate deteriora. Poate aparea apnee obstructiva în timpul somnului.

În final, apare tabloul clinic al mixedemului florid, cu facies inert, inexpresiv, rarirea parului, edeme periorbitale, marirea limbii, paliditate, tegumente reci, aspre si cu consistenta de aluat.


3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie