Tromboza Venoasa Profunda – Cauze, Simptome si Factori de Risc

Tromboza venoasa profundaTromboza venoasa profunda reprezinta obstruarea unei vene profunde (de obicei de la nivelul membrului inferior) cu un tromb (cheag de sange).

Cauze de Tromboza Venoasa Profunda

Tromboza  venoasa profunda se datoreaza formarii trombului in sistemul venos.

Formarea unui astfel de cheag de sange este influentata de urmatorii factori favorizanti (factori de risc pentru tromboza venoasa profunda):

–           Aparitia unei leziuni parietale venoase ca o consecinţă a unor traumatisme externe, cateterizări, operaţii, anemii sau compresiuni;

–           Datorita unei staze venoase care apare de obicei după repausul prelungit în pat, postoperator sau posttraumatic, dar se întâlneşte şi în hipovolemie (deshidratare), meteorism, insuficienţa respiratorie, tulburări de ritm, sau la persoanele cu insuficienta venoasa cronica;

–          Hipercoagulabilitatea poate să apară în cazul unui şoc posttraumatic, în poliglobulie, deshidratare, in sarcina, dupa sarcina în sindrom nefrotic sau în cancere;

–          Terapiile hormonale de substitutie si anticonceptionalele pot revela stari de hipercoagulabilitate si pot astfel predispune la formarea unor trombi;

–          Dupa interventii chirurgicale cu risc sau interventii ortopedice care necesita apoi imobilizare prelungita, dupa interventii chirugicale ortopedice sau ginecologice pe micul bazin.

Simptome Tromboza Venoasa Profunda

Bolnavul cu tromboză venoasă profundă se prezintă la doctor nelinistit, agitat si acuză dureri spontane sub forma de tensiune sau crampe la nivelul gambelor. Febra apare fara o cauză evidentă (lipsa infecţiilor), creşte treptat la 38 de grade Celsius (semn Michaelis ) şi nu răspunde la antibiotic.

La examenul obiectiv medicul constata aspectul pielii, care este lucioasa, sub tensiune şi mai calda la membrul cu tromboză profundă decât la cel controlateral. Gamba este grea la ridicare. Daca apare împăstare profundă (la apasare) aceasta reprezintă semn de edem sub şi epifascial. Edemul este dur, nu lasă godeu şi se asociază cu dureri şi impotenţă funcţională.

Membrul inferior afectat are un diametru mai mare decât controlateralul, într-o prima etapă decelabil prin măsuratori, apoi şi vizibil. O diferenţă de diametru mai mare de 2 cm între membre măsurate la acelaşi nivel este sugestivă pentru tromboflebita.

În funcţie de vena afectată tromboza venoasa profunda poate fi: gambiera, popliteo-femurală (edemul se întinde până la genunchi), ilio-femurală (apare flegmatia alba dolens – edem alb al coapsei şi gambei), ilio-femurală foarte extinsă (obstruează toate venele de drenaj şi apare flegmatia cerulean dolens – în care edemul întins până la coapsa este albastru, voluminos şi se insoteşte de diminuarea pulsului femural cu ischemie musculară).


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie