Hepatita cu virus C – moduri de transmitere
De la descoperirea virusului B in 1990, hepatita cu virus C a devenit o importanta problema de sanatate. Inainte ca virusul C sa fie descoperit aceasta hepatita purta denumirea de hepatita non-A, non-B.
Problema este cu adevarat importanta pentru ca se descopera actual cazuri de hepatita C cronica cauzate de transfuzii facute anterior de cunoasterea acestui factor viral.
In cazul unei hepatite acute cu virusul C pana la 80% dintre cei infectati vor dezvolta o hepatita cronica si pana la 30% vor evolua spre ciroza hepatica.
Pe plan international sunt 170 de milioane de oameni care sunt infectati cu virusul C, prevalenta fiind de 3%. In Romania prevalenta este de 3,5%.
Transmitere Virus Hepatitic C.
Izvorul de infectie cu virus C in reprezinta persoanele infectate (nu conteaza daca au simptome sau nu).
1. Transmiterea parenterala. Aceasta apare cand se fac transfuzii de sange care nu au fost verificate de existenta virusului C sau prin injectarea de droguri. Dupa verificarea sangelui folosit pentru transfuzii riscul de infectie a scazut dramatic.
Cei care isi injecteaza droguri intravenos se infecteaza pana la 80%, la fel si cei care sufera de hemofilie.
Alte cai parenterale: transplant de organ, dializa, infectiile in spital cauzate de intstrumente nesterile), expunerea (in cazul cadrelor medicale).
2. Transmiterea non-parenterala. Caile infectie non-parenterale: sexuala si transmiterea verticala (de la mama la nou-nascut). In cazul contactului sexual frecventa este redusa, dar creste daca exista anterior o infectie cu HIV.
In cazul unei viremii foarte crescute intra in discutie si transmiterea intrafamiliala.
De regula, in aproape jumatate din cazuri, nu se afla cauza infectiei.
Atentie: nu exiata vaccin pentru hepatita cu virus C.
Intreaba