Infectie HIV – transmitere

Infectia cu virusul HIV este rezultatul a unu sau 2 virusuri similare (HIV 1 mai frecvent in emisfera vestica si Europa si HIV2 mai frecvent in Africa de Vest si mai putin virulent decat HIV 1). Aceste virusuri infecteaza limfocitele CD4+ si slabeste imunitatea mediata celular. SIDA se deosebeste de purtatorul asimptomatic de HIV prin infectiile oportuniste severe si incidenta crescuta a cancerelor (limfomul Non-Hodkin, sarcomul Kaposi, cancerul de col uterin si cancerul anal printre cele mai frecvente).

HIV 1 a aparut pentru prima data in prima jumatate a secolului 19, in zonele rurale din centrul Africii, cand un virus de la un cimpanzeu a infectat pentru prima data omul. Transmiterea a inceput din 1970, iar SIDA a fost recunoscuta in 1981. La ora actuala peste 40 de milioane de oameni sunt infectate in intreaga lume, apar 14 000 de infectii zilnice noi si decedeaza 3 milioane de oameni anual din cauza SIDA.

Transmitere HIV:

Pentru transmiterea virusului HIV este necesar contactul cu fluide corporale (sange, secretii vaginale, sperma, saliva, lapte matern, exudate din plagi sau leziuni ale pielii si mucoaselor). Transmiterea prin saliva sau picaturi de tuse sau stranut desi este posibila este putin probabila. Transmiterea HIV se datoreaza in general in urma relatiilor sexuale cu transfer de lichide corporale, utilizarea acelor nestreilizate contaminate cu sange, in timpul nasterii sau alaptarii sau in urma utilizarii instrumentarului medical contaminat.

Practicile sexuale cu cel mai mare risc de transmitere a bolii sunt cele care determina un traumatism al mucoaselor, in special penetrarea. Sexul anal receptiv implica cel mai mare risc de transmitere a HIV. Inflamatiile membranelor mucoselor faciliteaza transmiterea HIV. Infectii ca gonoreea, cu Chlamydia, Trichomonas vaginalis, herpesul, sifilisul sau sancrul moale cresc riscul transmiterii HIV. Practicile sexulae ca sexul oral sau felatia par a fi cu risc relativ scazut de transmitere dar nu sunt absolut sigure. Riscul nu creste semnificativ daca sperma sau secretiile vaginale sunt inghitite, dar fisurile deschise de la nivelul cavitatii bucale pot creste riscul.

HIV are o transmitere de mama la copil prin placenta sau in timpul nasterii la 30-50% din cazuri. In schimb HIV este excreta ptin laptele matern si se transmite la 75% din sugarii care au scapat transmiterii anterioare.

Nu se transmite prin contact obisnuit, apropiat la scoala, la lucru sau acasa.

La persoanele contaminate prin instrumental medical, tratamentul retroviral reduce riscul de la 1/300 la 1/1500.

Suprafetele contaminate cu sange sau fluidele corporale descrise cu risc de transmitere ar trebui curatate sau dezinfectate. Se pot folosi cu eficienta dezinfectanti precum: alcooli, fenolii, peroxidul, hipocloritul sau caldura.

Testele de screening la donatori reduc riscul transmiterii prin transfuzii, insa nu in toate tarile acopera si infectiile timpurii.

Transmiterea HIV se face prepoderent prin ace contaminate si relatii homosexuale in SUA si Europa, si prepoderent prin relatii sexuale heterosexuale in America de Sud, Africa si Asia de sud-est.

Risc de transmitere HIV in functie de practica sexuala:

Fara risc (cu exceptia cazurilor in care sunt prezentare leziuni, fisuri): sarut uscat, atingere corporala, masaj, folosirea dispozitivelor sexuale inserate necontaminate, masturbarea de catre partener care nu implica sperma sau secretii vaginale, dusul sau baia impreuna, contactul pielii intacte cu materii fecle sau urina.

Risc teoretic de transmitere HIV (foarte mic, cu exceptia cazurilor in care existe leziiuni fisuri): sarut umed, contact oral-anal, sex oral realizat cu o femeie cu sau fara protectie, sex oral efectuat cu un barba cu fara ejaculare sau ingerare de sperma, penetrare digitala anala sau vaginala cu sau fara protectie, folosirea dispozitivelor sexuale inserate cu dezinfectare, in comun.

Un risc redus de transmitere HIV il au sexul vaginal sau anal cu folosirea corecta a unui prezervativ, folosirea dizpozitivelor sexuale inserate in comun, nedezinfectate.

Un risc mare de transmitere HIV il are actul sexual vaginal sau anal fara prezervativ sau cu prezervativ utilizat incorect, cu sau fara ejaculare.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie