Infectia cu HPV – semne, simptome, transmitere si cancerul de col uterin

Papilomavirusul uman (HPV) infecteazå selectiv epiteliul pielii si al membranelor mucoase. Aceste infectii pot fi asimptomatice, pot duce la aparitia de nevi (excerscente ale pielii asemanatoare cu alunitele, mai mari se numesc veruci) sau se pot asocia cu diverse neoplazii benigne si maligne.

Verucile plantare (verrucaplantaris) au o prevalentå mare. Ele sunt prezente mai ales la adolescenti si adulti tineri.

Condiloamele acuminate (care se manifestå ca nevi anogenitali) reprezintå una dincele mai comune afectiuni cu transmitere sexual. Infectia cu HPV a colului uterin produce anormalitåtiale celulelor scuamoase, identificate la examenul Papanicolau.

Majoritatea infectiilor cu HPV sunt transmise prin intermediul contactului direct cu leziuni infectioase. Atât contactul direct, cât si obiecte de uz comun joacå un rol în transmiterea nevilor cutanati nongenitali. Traume minore la sediul inoculårii pot facilita transmiterea.

Papilomatoza respiratorie recurentå la copiii mici este o afectiune rarå dobânditå de la nivelul infectiei tractului genital matern; la adulti contactul sexual orogenitalpoate transmite boala.

Infectia cu HPV a fost cu tårie asociatå cu dezvoltarea displaziei si cancerului colului uterin. Mai mult de 90% din cancerele cervicale contin ADN ale tipurilor oncogenice (curisc înalt) de HPV cum ar fi 16, 18 çi 31. ADN-ul HPV este,de asemenea, prezent în leziunile precursoare ale cancerului cervical, cunoscute ca neoplazii cervicale intraepiteliale.

Asemenea leziuni care contin ADN-ul tipurilor oncogenicede HPV au o probabilitate de progresie mai mare fatå de cele asociate tipurilor cu risc scåzut, cum ar fi 6 si 11. . Infectiacu tipurile de HPV specifice a fost, de asemenea, asociatåcu carcinomul cu celule scuamoase çi displaziile penisului,anusului, vaginului si vulvei.

Simptome:

Manifestårile clinice ale infectiei cu HPV depind de localizarea leziunii si de tipul de virus.

Verucile vulgare apar frecvent pe mâini si se prezintå sub forma unor papule (excrescente rotunde) exofitice, hiperkeratozice, de culoarerozatå pânå la maronii.

Verucile plantare pot fi dureroase si se diferentiazå de båtåturi prin capilarele trombozate evidentiate prin îndepårtarea stratului superficial.

Verucile plane sunt frecvente la copii si apar pe fatå, gât, piept si in zonele de flexie ale antebratelor si picioarelor.

Verucile anogenitale apar pe pielea sau suprafetele mucoase din zona genitalå externå sau perianalå.

La bårbat sunt prezente frecvent la nivelul frâului sau santului preputiului, dar pot afecta orice zonå a penisului. Sunt frecvente la nivelul meatului uretral si se pot extinde proximal. Verucile perianale sunt frecvente la homosexuali, dar pot fi prezente si la bårbati heterosexuali.

La femei, verucile apar mai întâi la nivelul introitusului posterior si labiei adiacente. Apoi se råspândesc si la alte portiuni ale vulvei si afecteazå frecvent vaginul si cervixul. Aceste leziuni date de infectia cu HPV pot fi prezente în absenta verucilor externe.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie