Candida vaginala – simptome, analize, tratament vaginita cu candida

Candidoza vaginala. Simptomul care predomina în infectia cu candida albicans  vulvo-vaginala este pruritul (mancarimea) vulvar sau iritatia. Frecvent apar semne de eritem vulvar (roseata), edem (umflatura) si fisuri.

Secretia vaginala este alba în mod obisnuit si redusa cantitativ, iar uneori ia forma de placi albe, ca în candidoza orofaringiana sau aspect brânzos aderând slab de mucoasa vaginala.

Unii barbati ale caror partenere au candidoza vulvo-vaginala dezvolta o dermatita candidozica simptomatica a penisului.

Diagnosticul de candidoza vulvo-vaginala implica evidentierea ciupercilor prin examinarea microscopica a fluidului vaginal.

Leucocitele PMN sunt deseori prezente. Examinarea microscopica este mai putin sensibila decat cultura, dar se coreleaza mai bine cu simptomele.

Cultura reuseste sa detecteze C. albicans la unele femei cu simptome si semne de candidoza vulvo-vaginala în prezenta
unor rezultate negative la examinarea microscopica si detecteaza totodata colonizarea frecventa, concomitenta, la femeile fara astfel de simptome si semne.

pH-ul secretiilor vaginale este mai mic de 4,5 si nu apare nici un miros de amine cand se amesteca secretiile vaginale cu KOH 10%.

Fisurile din candidoza vulvo-vaginala trebuie diferentiate de manifestarile din herpesul genital sau de alte cauze de ulcer genital.

Terapia pentru infectia vaginala cu Candida este indicata doar daca pacienta este simptomatica sau are semne de vulvo-vaginita.

Tratamentul consta în administrarea intravaginala a oricaruia din cele câteva antibiotice imidazolice (de ex. miconazol sau clotrimazol) timp de 3-7 zile.

Eliberarea fara prescriptie medicala a unor astfel de preparate a redus costul îngrijirii si a facut tratamentul mai avantajos pentru multe femei cu vulvo-vaginita fungica recurentå. Totusi, simptomele de vulvo-vaginita sunt nespecifice iar autotratarea presupuselor candidoze vulvo-vaginale poate întârzia detectarea si tratarea altor infectii mult mai serioase.

Autotratarea trebuie limitata strict la femeile cu simptome clasice de prurit vulvar la care episoadele anterioare de vulvo-vaginita fungica au fost diagnosticate de un clinician cu experienta.

Tratamentul cu o doza unica orala de fluconazol (150 mg) este de asemenea eficient, fiind preferat de multi pacienti. Terapia orala prelungita sau periodica cu fluconazol sau ketoconazol poate fi indicata în cazuri severe sau cu recurente foarte frecvente, sau pentru cele care nu raspund la terapia intravaginala sau la cea orala cu doza unica. Astfel de pacienti trebuie investigati pentru diabet sau infectie cu HIV, desi aceste boli sistemice reprezinta explicatii neobisnuite pentru candidoza vulvo-vaginala recurenta.

Puteti incerca si urmatorul tratament.

Tratamentul de rutina al partenerilor sexuali nu este indicat.


2 comentarii

  1. buna all!@ sufar de candida de 7 ani zile ! cum o pot trata definitiv!
    ma obsedeaza gandul ca pot face cancer de la candida in exces!11
    e adevarat????
    ce tratamente exista pt candida vaginala??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie