Coma alcoolica la debut, bolnavul prezinta semne de alcoolism acut: diplopie (vedere dubla), dizartrie (nu poate pronunta cuvintele), ataxie cerebeloasa(mers ebrios, limbaj sacadat), vertij (ameteli), agitatie cu halucinatii si delir.
Coma se instaleaza la o alcoolemie de 3-4 g la mie, cu congestia fetei si a conjunctivelor oculare, cu puls rapid si plin, respiratie stertoroasa, tahicardie, halena etanolica (mirosul gurii).
Ulterior, apar fenomene de colaps: paloare, transpiratii, hipotensiune arteriala, racirea cu cianozarea extremitatilor (iau o culoare albastruie), apoi coma profunda, cu disparitia reflexelor, cu convulsii.
Daca alcoolemia este mai mare de 4-5 grame la mie survine moartea.
In tentativele de suicid, alcoolul se asociaza frecvent cu barbituricele sau cu alte sedative. Aceasta etiologie este suspectata la un pacient comatos, la care se deceleaza o halena etanolica, dar la care tulburarile respiratorii si circulatorii sunt foarte severe.
Probleme de diagnostic diferential apar in comele mixte (etanol cu traumatism cranio-cerebral, etanol cu accident vascular cerebral, indeosebi hemoragic).
Tratament
Spalaturile gastrice sunt indicate doar initial (pentru ca etanolul patrunde rapid in circulatia sanguina – dupa 2-3 ore de la ingestie) si doar in stadiile superficiale de coma (in comele profunde exista riscul de aspiratie traheobronsica).
Protectie impotriva frigului – exista pierderi mari de caldura, ce favorizeaza complicatiile pulmonare.
Se administreaza glucoza 5% (2-3 litri/zi) + ser fiziologic + clorura de potasiu + vitamina B1, B6, eventual triiodotironina pentru degradarea rapida a alcoolului.
La bolnavii agitati se evita medicatia psihotropa intempestiva, intrucat aceasta poate accentua deprimarea sistemului nervos central, indeosebi a centrilor respirator si vasomotor.
In comele profunde (grad 3 sau 4) tratamentul initial consta in administrarea de urgenta a 300-400 ml glucoza 33%.