Estrogenii – terapia de substitutie hormonala

Avantaje: Studiile pe grupuri mari de femei tratate cu estrogeni in perioada post-menopauza au dovedit eficienta acestora la nivelul oaselor si a tubului digestiv. Astfel a fost confirmata protectia impotriva fracturilor datorate osteoporozei si scaderea numarului de cancere colo-rectale.

Dezavantaje: Pe de alta parte, a fost dovedita cresterea incidentei accidentelor vasculare cerebrale, trombo-embolice si a cancerului de san la femeile tratate cu estrogeni in menopauza. De aceea, raportul risc/beneficiu trebuie bine cantarit inaintea luarii deciziei de a institui terapia de susbtitutie estrogenica la femeile in menopauza.

Utilizarile terapeutice: Se recomanda terapia de susbtitutie estrogenica in osteoporoza la paciente care necesita estrogeni si pentru tulburarile de menopauza, cele fara istorie de cancer de san sau care se vor prezenta regulat la controale ginecologice. Terapia de substitutie estrogenica trebuie sa fie limitata in timp; se vor administra estrogeni atata timp cat exista simptomatologie de menopauza; apoi tratamentul se va continua cu alte preparate anti-osteoporotice.

Contraindicatii: Absolute: cancer de san in antecedente, cancer estrogeno-dependent, sangerare vaginala anormala, afectiuni trombo-embolice. Relative: antecedente de trombo-embolism, cancer uterin, antecedente familiale de cancer de san, disfunctie hepatica cronica.

Exemple: Estrogeni conjugati(comprimate), Estraderm(plasture ce elibereaza estradiol).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie