Tratament minim invaziv in hernia de disc-nucleoplastie percutana

Hernia de disc vertebral are de obicei loc in zona lombara sau a cefei, si consta in deplasarea unui disc deformat sau rupt care apasa pe maduva si poate cauza ca si simptome furnicaturi in maini, picioare sau fese, pana la slabiciune, dureri de spate sau pierdere de reflexe.

Pe langa metodele clasice operatorii se practica in centre specializate si clinici private si nucleoplastia percutana. Aceasta reprezinta o tehnica operatorie minim invaziva practicata de cativa ani in Romania, testata pe aproximativ 1000 de pacienti in Bucuresti.

Procedeul nu dureaza mai mult de o ora jumatate si se face sub anestezie locala. Un dispozitiv cu un ac in varf trece prin piele si muschi pana la discul vertebral afectat unde aspira nucleul pulpos herniat, ameliorand simptomatologia produsa de acesta prin presiune.

Este important de stiut ca decizia unei astfel de interventii se ia in urma unei explorari imagistice numita RMN. Acesta poate contraindica operatia daca discul este doar deformat sau este rupt sau calcificat, sau deshidratat – are jumatate din inaltimea corespunzatoare. Deci nu se recomanda nici in cazurile usoare de henie (care cedeaza sub tratament medicamentos), nici in cele grave. Formele medii de hernie care sunt majoritatea tipurilor de hernie din Romania raspund foarte bine. Studiile arata o reusita de 80%. Cele 20% de cazuri nereusite se datoreaza unei indicatii gresite.

Pacientul poate pleca acasa dupa 3 ore de la operatie, dar este recomandata internarea pe 2 zile. Operatia este decontata de casa de asigurari de sanatate, se face zilnic in Spitalul de urgenta din Bucuresti, dar si in multe din clinicile private din Romania.


3 comentarii

  1. Buna ziua! Au trecut 3 sapt astazi de la operatia de nucleiplastie percutana si ma simt 80 la suta perfect! Hernia mea L5-S1 era veche am ținut o sub control 9 ani de zile, fiind balerina profesionista la un mare teatru de balet din USA si alte multe plecări pe vas de cruise etc, acest lucru ajuntându ma , făcând sport , iar durerile apăreau la circa 6 luni , durere pe ambele picioare mai mult pe piciorul stâng ! 9 ani de zile am facut proceduri la fiecare 6 luni de zile pe calendar, ( diadinamic, laser, ultrasunet ), este exact ceea ce făceam eu iar 6 luni eram un om normal, dansând pe cele mai mari scene ale lumii! Acum 3 saptamâni am avut cea mai mare criza, si am știut ca dupa 9 ani a venit timpul sa intervin altfel ca pana atunci! Am sunat la Dnul Dct Nichifor Rareș la București la Clinica Ponderas pe 5 Ianuarie , am trimis un RMN mai vechi pe care il făcusem cu un an in urma , pe 9 Ianuarie dimineața am repetat RMN ul in București la Hiperdia , la 10 dim am ajuns la Clinica Ponderas la dnu Dct Nichifor Rareș si o ora mai tarziu eram in sala de operație ! Nucleoplastie percutana , care a durat pe ceas 13 minute! Procedura este putin simțită ținând cont ca exista un nerv un disc in care se lucreaza , dar Dnul Dct vorbește cu pacientul si este f necesar sa spui ceea ce simti in timpul procedurii! Dupa operație o ora jumătate am stat in Clinica apoi am plecat acasă ! Dupa operație 2saptamani am luat calmante si antiinflatoare , apoi am simtit ca durerea si amorțeala montului si a degetului mare au dispărut 80 la suta si am considerat sa opresc calmantele ținând inca o sapt ( a treia fiind ) doar cu inflamator! Tin sa precizez la 2 sapt dupa nucleoplastie percutana am început sa fc gimnastica medicală , 5 min prima zi, 10-15 min de pe o zi pe alta mai mult, gimnastica este necesară ptr toata lumea nu doar in cazul meu! Am 3 saptamâni astazi si sunt bine, uneori la schimbarea vremii simt o durere la glezna , mica trecătoare ! Mi a fost f frica fiind si sportiva , practicandu mi inca meseria sa decurg la operație , dar cu ajutorul lui Dumnezeu imi voi reîncepe activitatea in cel mult 3 luni de zile, asa cum mi a “prescris” Dnul Dct Nichifor Rareș ! Va Multumesc inca odata dnl Dct Nichior , Dvs si dnei Nicoleta !

    Va recomand aceasta procedura care pe mine m a vindecat la acest domn Dct Nichifor Rareș cu cea mai mare incredere si mult curaj va doresc la viitorii pacienți ! Tel. Dnul dct Nichifor 0751 616 604

  2. am hernie de disc paramediana dreapta la nivel L4-L5, cu conflict radicular preforaminal si o mica protruzie discala stanga L5-S1,necompresiva. Am facut un tratament cu antiinflamatorii dar durerea de la nivelul fesei dreapta pana in tibie s-a accentuat foarte tare in special dimineata. ce e de facut ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie