Spondilita anchilozanta simptome si tratament

Spondilita anchilozanta (numita si spondiloza, sau spondilita anchilopoetica) este o boală inflamatorie cronică, ce afectează predominat articulaţiile sacroiliace (sacroileită) şi pe cele ale coloanei vertebrale dominata de clinic de dureri de spate si sold. Are o prevalenta de 1% si este mai frecventa la barbati.

Cauze spondilita anchilozanta: in spatele inflamatiei articulare, se afla reactii imune facilitate de un fond genetic.

Simptome spondilita:

  • La debut:
  • Boala apare insidios, la sfârşitul adolescenţei sau la adultul tânăr mai tanar de  40 ani.
  • In zona lombosacrată sau fesieră apare o durere de spate cu caracter inflamator (diminuată de exerciţiu, neameliorată de repaus, apare de regulă în a 2-a jumătate a nopţii). Durerea persita mai mult de 3 luni
  • Dimineata apare o durere la mobilizarea articulatiilor (redoare articulara matinala)
  • Durerile lombare se pot insoti de durei care iradiaza pe coapsa pana la genunchi.
  • Pot aparea entezite (inflamaţia zonelor de inserţie pe os a ligamentelor, aponevrozelor, fasciilor).
  • Pot aparea si alte semne generale: fatigabilitate, anorexie, febră, scădere ponderală, transpiraţii nocturne
  • Simptomele spondilitei se modifica pe parcursul bolii: urcarea durerilor spre regiunea cervicala, dureri la compresia articulatiei soldului, contracturi musculare paravertrebrale, redoarea articulara matinala se mentine mai prelungita, dispare curbura lombara specifica.
  • Se pot observa limitarea expansiunii toracice, dificultatea sau imposibilitatea unor manevre specific de evaluare a mobilitatii articulare: degete-sol, barbie-piept, occiput-perete, rotatia capului.
  • In stadiul avansat de spondilita apar coxita(inflamatie articulatiei), deformarea coloanei vertebrale cifoza, anchiloza articulara si imobilitatea.

Complicatii:

  1. Articular: Fără tratament pot aparea modificări caracteristice ale posturii prin anchiloza articulaţiilor coloanei vertebrale cu: ştergerea lordozei lombare, atrofia muschilor fesieri, cifoză toracică, aplecarea înainte a capului, flexia genunchilor compensatorie pentru afectarea şoldului.
  2. Alte organe care pot fi afectate concomitent:

–uveită anterioară acută: poate precede spondilita, tendinţa spre recurenţă, sechelară (cataractă, glaucom)

–aortită cu insuficienţă aortică,  bloc atrio-ventricular  grad III

–fibroză pulmonară

–manifestări neurologice (subluxaţie atlantoaxoidiană)

Tratament spondilita anchilozanta:

  • Trebuie urmat unregim alimentar bogat în vitamine, hiposodat în perioada administrare de AINS (antiinflamatoare). Se recomanda de asemenea gimnastică medicală, sporturi (înotul), iar repausul la pat (dormitul) se va face pe un plan tare.
  • Medicamente: indometacin, fenilbutazonă, diclofenac, piroxicam, Movalis, celecoxib (Celebrex 200 mg/24 de ore)- Antiinflamatoare. Glucocorticoizii per os (pastile) au efecte reduse, administrati local irita, cele mai bune efecte le au administrati intraarticulari. Se pot administra si methotrexat , sulfasalazină, ciclofosfamidă în pulsterapie in cazurile severe.
  • De asemenea exista cazuri de spondilita anchilozanta cu dureri severe de articulatii, in care s-au deformat articulatiile, care necesita tratament ortopedico-chirurgical (osteotomii, artroplastii).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie