Gusa tiroida – cauze, simptome, complicatii si tratament

Gusa reprezinta marirea in volum a tiroidei de cauza neinflamatorie si netumorala, cu o greutate de peste 40 gr., si este de 3 ori mai frecventa la femei.

Principala cauza a aparitiei gusii o reprezinta carenta de iod intalnita in:

  • Gusa endemica: in regiunile muntoase si de deal precum: aria muntilor Carpati, Podisul Transilvaniei, Maramures. Zonele paraendemice sunt reprezentate de sudul Olteniei, sud-estul Banatului, Dobrogea, Crisana. Cauza o reprezinta deficitul de iod din pamantul si apa acestor zone.
  • Cresterea necesarul de iod, cum ar fi in cazul infectiilor, in cazul sarcinii, la pubertate, expunere la frig.
  • Exces de Calciu, exces alimentar de substante gusogene (goitrine) care se intalnesc in mazare,varza, fasole, linte.
  • Defecte enzimatice mostenite.

Simptome si complicatii posibile date de gusa

  1. Marirea in volum vizibila a tirodei: mare (intre cartilajul tiroid si marginea gatului), voluminoasa (de la mandibula pana la stern si peste clavicula), giganta (pana in spatele urechii si peste baza gatului). Tiroida apare ca si umflatura in partea anterioara gatului, mobila cu actul inghitirii.
  2. Voce bitonala sau ragusita pana la incapacitatea de a vorbi prin compresiune pe nervul recurent.
  3. Dispnee si insuficienta respiratorie.
  4. Sindromul Claude-Bernard Horner (micsorare a unei pupile, a spatiului orbitei si caderea pleoapei la nivelul unui ochi).
  5. Hipotiroidism: edeme, crestere ponderala, bradicardie (scaderea frecventei cardiace), lentoarea intelectului.
  6. Hipertiroidism: nervozitate, scadere ponderala, tahicardie (cresterea frecventei cardiace).
  7. Hemoragie intrachistica (poate sa apara in ore, zile), infectii (strumita), malignizare (poate apare dupa saptamani).

Tratament Gusa

Asigurarea necesarului de iod in alimentatie are un rol esential. De aceea, se recomanda folosirea sarii iodate (20 mg KI la 100 g sare). Tabletele iodate se administreaza 1/2 tablete la copii, 1 tb la gravide, 2 tb la adulti pe saptamana.

Hormonii tiroidieni reduc volumul gusii, chiar determina disparitia ei, dar poate recidiva dupa 6-8 saptamani.

Tratamentul chirurgical este indicat in caz de: esec terapeutic, gusa complicata cu compresiune sau suspiciune de malignizare. De obicei se pastreaza un rest de tiroida, si se administreaza postoperator tratament hormonal de supleere. Operatia se poate efectua si laparoscopic.


Un comentariu

  1. buna ziua am 47 de ani si la o ecografie de tiroida mi s a pus urmatorul diagnostic gusa polinodulara ,mentionez ca tiroida functioneaza normal iar pe lts am un nodul de aproximativ 1 cm iar greutateamea este de 97 de kg la 1,83m .Mentionez ca acesta greutate este constanta de mai multi ani .in acest caz trebuie sa iau vreun tratament medicamentos ptr stoparea cresterii tiroidei si a nodulilor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie