Cancer de tiroida – simptome, tratament

Cancer de tiroida. Tiroida este localizată pe fața anterioară a gâtului, între furculița sternală și cartilajul tiroid. Este formată din doi lobi uniți printr-un istm.

Localizarea cancerului la nivelul tiroidei pune mari probleme de diagnostic precoce deoarece manifestările clinice propriu-zise apar doar în stadiile avansate ale afecțiunii.

Cancerul tiroidian apare mai frecvent la sexul masculin, și la vârstă tânără.

Cancerul tiroidian îmbracă forme diferențiate (papilar, follicular, mixte) care reprezintă aproximativ 2/3 din cazuri și forme nediferențiate (carcinomul anaplazic, carcinomul papilar, sarcomul, limfomul, metastazele) care sunt mult mai agresive comparativ cu formele diferențiate de cancer.

Această afecțiune poate apare pe o tiroidă indemnă (neafectată, sănătoasă) sau pe o tiroidă anterior afectată (gușă nodulară).

Simptome cancer tiroida

Din punct de vedere clinic, suspiciunea de cancer tiroidian se impune în fața unor noduli tiroidieni cu anumite particularități.

Suferința se manifestă sub două aspecte:

–          nodul solitar

–          gușă multinodulară

Ca și caracteristici clinice, nodulul solitar se caracterizează printr-un debut brusc, consistență fermă, nu este mobil cu deglutiția( înghițire), nu este bine delimitat față de țesuturile înconjurătoare și  mai poate asocia adenopatie( ganglioni măriți de volum) locoregională.

Gușa multinodulară este o gușă veche, cunoscută de către pacient dar una dintre formațiunile nodulare crește în dimensiuni mult mai rapid.

În evoluția cancerului tiroidian, pot apare o serie de fenomene de compresiune pe structurile învecinate mai mult sau mai puțin specifice; astfel  cele mai frecvente sunt pareza recurențială( pe nervul recurent) care se traduce clinic prin disfonie( tulburare de fonație, voce răgușită),  compresiunea pe arterele carotide și pe venele jugulare, compresiune pe trahee( dispnee= respirație dificilă), compresiune pe esofag( disfagie-  senzație de jenă sau blocare survenită în timpul înghițirii).

Din punct de vedere funcțional, cancerul tiroidian evoluează cu eutiroidie (funcția tiroidiană este în limite normale). Excepțional poate apare o hipertiroidie ( hiperfuncție tiroidiană cu secreție hormonală în exces) pasageră în forma diferențiată.

Investigațiile necesare pentru diagnosticul cancerului tiroidian sunt complexe și se impune coroborarea rezultatelor acestora.

Ecografia tiroidiană– poate evidenția un nodul hipoecogen, neomogen, slab delimitat, cu microcalcificări în interior;

Scintigrama– oferă informații asupra sediului, formei, volumui și activității tiroidiene; în cancerul tiroidian se evidențiază, clasic, un nodul necaptant( rece );

Puncția tiroidiană aspirativă– valoare diagnostică ridicată în mod deosebit în carcinoamele nediferențiate;

Tomografiacomputerizată– se recomandă în cazuri selecționate.

Tratament cancer de tiroida

Tratamentul cancerului tiroidian este complex, de ordin chirurgical, radioterapic și medicamentos.

În ceea ce privește tratamentul chirurgical, se efectuează tiroidectomie( extirparea tiroidei ) totală plus evidare(ablație chirurgicală) ganglionară.

Terapia cu iod radioactiv se aplică după tratamentul chirurgical și are drept scop îndepărtarea țesutului tiroidian restant postoperator. În cazul carcinoamelor care depășesc tiroida și în cazul metastazelor ganglionare, terapiei cu iod radioactiv i se va asocia și o iradiere externă.

Terapia medicamentoasă se face cu hormoni tiroidieni  toată viața.

Evoluția carcinoamelor diferențiate se apreciază prin determinări repetate ale tireoglobulinei serice( marker tumoral). După intervenția chirurgicală valoarea acesteia scade spre 0. Creșterea ulterioară a valorilor acesteia indică recidive locale sau metastaze.


2 comentarii

  1. Va felicit pentru website-ul dumneavoastra. Sunt medic si am descoperit intamplator acest site, cu explicatii pe intelesul pacientilor.

    Mult succes!

  2. Va felicit pentru website-ul dumneavoastra. Sunt medic si am descoperit intamplator acest site, cu explicatii pe intelesul pacientilor.

    Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie