Orgelet extern – ulciorul extern – simptome, tratament

Ulcior la ochi – simptome, tratament. Pleoapele sunt formațiuni musculo- cutanate (au în structura lor un strat muscular și un strat tegumentar) mobile care închid înainte cavitatea orbitară și protejează polul anterior al globului ocular.

În structura pleoapelor sunt numeroase glande sebacee (glandele lui Meibomius, localizate la nivelul marginii libere a pleoapelor și glandele Zeiss  localizate la nivelul rădăcinii genelor) și sudoripare (ale lui Moll localizate la nivelul rădăcinii genelor).

La nivelul glandelor sebacee (glandele lui Zeiss) situate la nivelul rădăcinii foliculului pilos (la rădăcina genelor) se poate dezvolta o inflamație acută de natură stafilococică care poartă denumirea de orgelet extern sau popular ulcior extern.

Orgeletul extern este o afecțiune care apare la toate grupele de vârstă, dar afectează cu predilecție vârstele mici (sugari și copii).

Simptome

Din punct de vedere clinic afecțiunea debutează cu un edem al pleoapei și senzație de tensiune, posibil senzație de corp străin. Palpator, se poate decela un punct dureros pe marginea liberă a pleoapei. În decursul evoluției, acest punct dureros se transformă într-un focar indurat(la palpare este dur), roșu. La aceste semne și simptome se mai poate adăuga adenopatiamărirea de volum a ganglionilor limfatici ) preauriculară(localizat în fața urechii) sau submaxilară, care poate fi decelată prin palparea zonelor respective.

După 2- 3 zile, la nivelul tumefacției (umflătură) apare un punct gălbui, care ulterior se transformă într-o pustulă(formațiune circumscrisă care conține puroi). Această pustulă se sparge, din ea scurgându-se puroi cremos.

După acest proces, toată simptomatologia retrocedează; durerea se atenuează și dispare, edemul se reduce treptat iar ulcerația se cicatrizează.

În mod normal această afecțiune are o evoluție benignă, de câteva zile. Totuși, această infecție se poate propaga și la alți foliculi producând orgelete de serie.  Orgeletul extern mai poate avea ca și complicații celulita ( inflamație localizată a țesutului celular) orbitară sau dacriocistita ( inflamație acută sau cronică a sacului lacrimal ).

Tratament

Tratamentul orgeletului extern este atît local cât și general. Tratamentul local constă în aplicarea unor comprese calde pentru a grăbi evoluția și colectarea și soluții oftalmice ce conțin antibiotice. Tratamentul general constă în administrarea de antibiotice.

Dacă orgeletul este colectat, evacuarea poate fi grăbită prin smulgerea cililor( genelor ) de la nivelul foliculilor infectați și puncționarea( înțeparea) cu un ac.

În formele recidivante de orgelet, ca și tratament, se poate apela la vaccin antistafilococic.

Preventie

În ceea ce privește modalitățile de prevenție ale acestei afecțiuni, acestea sunt legate într-o oarecare măsură de igiena personală (spălat pe mâini); astfel o igienă adecvată va reduce semnificativ riscul de infecție.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie