Retinopatia diabetica-simptome si tratament

Retinopatia diabetica este o complicatie a diabetului aparuta in general dupa cel putin 10 ani de la  depistarea bolii, fiind mai frecvent intalnita la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, si mai severa la bolnavii cu diabet zaharat de tipul 1.

Simptome: Pe masura ce boala evolueaza apar treptat:  incetosarea privirii, puncte negre, vedere dubla, dificultatea de a citi de aproape, afectarea vederii nocturne si cromatice.

In termeni medicali acestea  se impart evolutiv in neproliferativa-apar dilatatii ale vaselor de sange din retina care pot duce la aparitia edemelor sau micro-hemoragiilor, preproliferativa-apar mici vase de sange, nu este afectata vederea, proliferativa- creste tesutul fibros din retina si apar noi vase, este afectata vederea.

Preventia se face cu medicamente pe baza de antocianozide si antioxidanti ( ex. medicamente ce contin seleniu, vitaminele A, C, E).

Tratamentul cunsta in : Fotocoagularea laser care nu produce durere si ‘etanseaza’ vasele sparte, sau vitrectomie in cazul in care sangerarea a ajuns in vitros si nu dispare de la sine. In acest caz vitrosul pierdut este inlocuit de la sine de organism si vederea se imbunatateste.


2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie