Hemoroizii – cauze, regim

hemoroizii Hemoroizii sunt dilatatii ale vaselor plexului venos din submucoasa canalului anal.

Hemoroizii sunt clasificati ca interni si externi in functie de localizarea fata de linea pectineala. Cei interni sunt acoperiti doar de mucoasa iar cei externi pot fi acoperiti de epiteliu scuamos sau tegumente perineale. Cei externi fiind situati in afara canalului anal pot fi vizibili ca niste proeminente albastrui sub piele care devin rosietice cand se inflameaza.

Hemoroizi interni pot fi clasificati pe grade in functie de gravitate:

Gradul 1: are loc protruzia hemoroizilor in lumenul canalului anal pe perioada defecatiei;

Gradul 2: are loc protruzia dilatarilor hemoroidale in afara marginilor canalului anal pe perioada defecatiei dar care se reduc spontan;

Gradul 3: protruzia hemoroizilor are loc la fel ca la gradul doi, dar nu se mai reduc spontan dupa defecatie ci numai prin manevre de taxis (apasare);

Gradul 4: protruzia hemoroizilor in afara marginilor canalului anal este permanenta si nu se mai pot reduce.

Cauze: Efort prelungit  la defecatie, constipatie prelungita (datorata unui regim necorespunzator de multe ori prea bogat in carne), diareea, sarcina.

Simptome: In general primul simptom este sangerarea (rectoragia) cu sange aprins la culoare care poate inveli scaunul. Sangerarea poate sa nu fie vizibile si decelata doar prin examinarea materiilor fecale- sangerarea oculta. Pierderea de sange chiar si in cantitati extrem de mici dar continuu poate sa duca la aparitia anemiei, vizibila datorita palorii tegumentare a bolnavului. Un alt simptom important este durerea puternica resimtita la defecare  sau in pozitie de sezut. Aceasta se poate datora prolapsului hemoroidal.

Examinarea: Se poate face de medicul proctolog sau chirurg si consta in inspectia hemoroizilor externi,  tuseul rectal, anuscopia, rectosigmoidoscopia – exclude patologoa inflamatorie si maligna, examinarea materiile fecale pentru  depistarea sangerere oculta.

Complicatii: Prolapsul ireducitibil al hemoroizilor interni, tromboza hemoroizilor, embolie seaptica,anemie (prin deficit de Fe).

Tratament: Masuri locale de igiena si regim alimentar ( a se evita alimentele care constipa, condimentatea, consumul excesiv de carne, se recomanda legumele si o dieta bogata in fibre), tratament injectabil-scleroterapie, ligatura cu banda de cauciuc, excizia chirurgicala a hemoroizilor, dilatatie anala.

Preventie: Adoptare unui regim sanatos care evita consumul in exces de carne, alimente care constipa, condimentate, care produc flatulente, favorizarea consumului de legume si fructe, aport lichidian adecvat, evitarea efortului prelungit de defecare, eviatrea statului prelungit in pciore sau sezut.

Unguent Hemoroizi: HemoTreat H Unguent


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie