Purpura trombocitopenica idiopatica (autoimuna) -PTI

Purpura autiomuna (idiopatica PTI) este o stare patologica definita prin hiperdistructia necompensata, de cauza autoimuna a trombocitelor circulante . Aceste elemnte sangvine au rol primordial in coagularea sangelui si evitarea sangerarilor.

Frecventa acestei forme de purpura este de2-3% din totalul bolnavi spitalizati, fiind 3-5 orimai frecventa decat leucemia.

Exista 2 forme de purpura trombocitopenica autoimuna:

  1. Forma acuta de purpura autoimuna (idiopatica)– a copilului

De natura autoimuna, in PTI idiopatica s- a dovedit aparitia anticorpi antitrombocitari care fixandu-se pe trombocit mediaza distrugerea lui. Astfel distrugandu-se celulele sangvine cu rol in coagulare si formarea cheagurilor, copilul este dispus sangerarilor spontane. Hiperdistructia este in general periferica (deobicei la niv splinei, mai rar ficat)

Simptome PTI:

– In 70%din cazuri o rinofaringita (de obicei), alteori rubeola, rujeola, varicela si rareori vaccinari- preced cu 1-4 saptamani simptomele de purpura la copil. Acestea debuteaza acut si zgomotos prin:

Extravazate hemoragice sangvine spontane, purpurice cu aspect de petesii, echimoze,vezicule si bule hemoragice cu sediu difuz, numeroase si diseminate   – aspect de  “copil ciomagit

– La nivelul mucoaselor apar petesii si bule hemoragice(sever), gingivoragii, epistaxis, metroragii, hemoragii digestive si meningocerebrale

Severitatea se cuantifica in functie de numarul de trombocite ramase nedistruse, forme clinice:

–          Usoare numar trombocite>50 000/mm3

–          Medii numar trombocite 10 000-50 000/mm3

–          Severe numar trombocite<10 000/mm3

Evolutia in purpura trombocitopenica autoimuna la copil este:

  • acuta: cu restabilire in mai putin de o luna, subacuta intre 1-3 luni,  cronica mai mare de3 luni;
  • Risc de cronicizare de 10-15% (la cele cu debut insidios), risc de letalitate : 1%
  • Cauze de deces : accidente hemoragice meningocerebrale, mai rar digestive, intraperitoneale
  • Complicatii posibile, rare: pareze, paralizii, sd epileptice, rar cecitate, surditate

Tratament purpura: este indicata spitalizarea in formele acute severe sau cronice. Indiferent de forma este necesara evitarea traumatismelor injectiilor intramusculare, punctiilor. Tratamentul medicamentos se instituie de catre medic si sub supraveghere medicala cu aspirina si corticoterapie.

Splenectomia este indicate dupa un an in formele severe neresponsive la tratament cu risc de complicatii mortale. In acest caz se face si profilaxie antiinfectiaoasa cu vaccinuri si antibiotice.

2.Purpura trombocitopenica idiopatica (autoimuna) foms cronica, a adultului:

  • Debuteaza la adultul tanar, de obicei la femei cu un debut insidious
  • Exista 2 tipuri:
  1. Uscata: simptomele sunt reprezentate de petesii cutanate cu sangerari asimptomatice, predominant in palma si in planta (talpa)
  2. Umeda: in aceasta forma de PTI (purpura trombocitopenica idiopatica cronica -autoimuna) apar bule hemoragice pe mucoase (exemplu: in gura) si pot aparea epistaxisuri, gingivoragii, metroragii.

2 comentarii

  1. Buna ziua am un Băiețel de 3 ani si 8 luni si i-a ieșit între degetele niște bubite mici si roșii in piele care sa extins pe degete si palma si la cealaltă mana dn dermatolog mia spus ca este dermatite purpurica idiotopica i-am facut analizele si i-au ieșit perfect nu are nimic mia spus săi dau cu locoid crema pna la sfârșitul luni sia daca se tot extind sa m-a duc sa m-a trimită mai departe întrebarea mea este daca este grav ce are băiatul meu? Nu are alte simptome este foarte energic numai ca se enervează foarte repede si plange

    • A mancat ceva diferit? A intrat in contact cu ceva nou? Nu ar fi rau totusi sa mergeti sa il vada si un medic pediatru. Oricum, nu cititi articolul potrivit, nu cred intra purpura in discutie. NU mai cautati sfaturi pe internet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie