Laringita la copii

laringitaLaringita. Laringele poate sa fie in timpul copilariei sediul mai multor patologii, de aceea laringitele se pot clasifica in functie de cauzele care le determina in:

1. Laringomalacia– Laringita la bebelusi, copil mic si sugar determinata « moliciunea » şi instabilitatea cartilajelor aritenoide şi epiglotice care în momentul inspirului provoacă ocluzia parţială a laringelui prin aspiraţie.

Simptome laringita: zgomot inspirator muzical care în anumite momente (efort, plâns, agitaţie) devine mai intens-stridor laringita congenitala, tiraj intercostal şi subcostal, cianoză generalizată , nu apare raguseala, copilul se dezvoltă normal. In laringita acuta zgomotul inspirator se aude doar in somn, iar in formele grave poate determina dispnee inspiratorie-lipsa de aer, si poate evolua pana la insuficienta inspiratorie, in care se aplica tratament de urgenta. In rest acest tip de laringita nu necesita tratament.

2. Laringospasmul-Laringita la copil mic, de regula sugar cu varsta intre 4-12luni fiind datorata lipsei mari de calciu-tetanie. Datorita lipsei calciului acest copil va avea si rahitism.

Debutul laringitei este brusc în cursul zilei sau al nopţii. Simptomele laringitei constau in 2-3 inspiraţii prelungite sau de un inspir şuierător, asemănător unui «cloncănit de găină » urmate apoi de lipsa respiratiei, privire fixă, copilul devine imobil, se cianozează-culoare violacee a pielii. Durata crizei este de 2 – 3 minute fiind urmat de câteva inspiraţii sacadate, după care copilul respiră normal. Se poate repeta de la 2-3 pana la 20 de crize pe zi, iar gravidatea acestui tip de laringita este evolutia catre stop cardio-respirator in cazul prelungirii crizelor.

3. Corpii straini ajunsi in laringe in timpul alimentiei sau in joaca determina o laringita la copii care are ca simptome:
disfonia (răguşeala), tulburări respiratorii-dispnee inspiratorie, infecţii descendente traheo-bronşice.În cadrul unui acces de tuse corpul străin poate fi eliminat spontan.

4. Inflamatiile laringelui de cauza infectioasa determina laringita acuta la copii.

Cauzele principale de laringita sunt infectiile :virale (v. gripale, paragripale, mixovirusuri, adenovirusuri),  bacteriene (streptococ, H.Influenzae, stafilococ), boli infecto-contagioase (la debut sau în perioada de stare: gripă, varicelă, rujeolă).

Acest tip de laringita este mai frecvent intalnita la copii sub 1 an si debuteaza ca un catar rinofaringian (raceala cu rinoree-secretii nazale) asociat cu febră (38-39). Simptome: tuse, disfonie-raguseala, dispnee inspiratorie, tiraj suprasternal şi supraclavicular, cornaj, manifestări generale (cianoză perioronazală, transpiraţii, agitaţie, anxietate).

Acest tip de laringita se diferentiaza la randul ei in functie de simptome si gravitate in:

Laringita acuta catarala cu incidenta crescuta in sezonul rece, la copii adenoidieni (cu polipi), debuteaza cu o rinofaringita.

Laringita sriduloasa (crupul spasmodic): apare mai des la copii cu varsta intre 3-7 ani, fie alergici, adenoidieni sau cu rahitism, in sezonul rece. Debuteaza in primele ore ale noptii cu crize care dureaza 15-20 minute si apar urmatoarele simptome de laringita: anxietate, tuse lătrătoare, cornaj, dispnee inspiratorie cu tiraj, voce clară nemodificată, cianoză, febră (până la 38 C). Poate evolua spre insuficienta respiratorie obstrutiva.

Laringita acuta subglotica (crupul viral) – Apare prepoderent la copii adenoidieni, paratrofici-grasuti, pufosi la atingere, rahitici, principalavârsta afectată fiind 6 luni – 3 ani.Cauza principala este infectia care poate fi cu H. Influenzae survenind după o IACRS, v. sinciţial respirator, v. gripal, v. rujeolei. Simptome de laringita acuta subglotica la copii sunt: stridor inspirator acut-zgomot la inspiratie, tuse lătrătoare sau cu timbru metalic, disfonie (răguşeală).

Epiglotita – inflamatie a epiglotei.

Simptome de epiglotita: febră înaltă, stare generală alterată (letargie), capul în hiperextensie-lasat pe spate, copilul mare stă rezemat în mâini cu gâtul extins şi gura deschisă-prezinta sialoree-scurgerea salivei, stridor inspirator (dispnee inspiratorie, cu respiraţie aspră, zgomotoasă, ce se aude de la distanţă, numită şi cornaj), tiraj supra– şi substernal, supraclavicular şi intercostal),tuse, răguşeală (voce înăbuşită ce pare că „vine” de la distanţă), disfagie-incapacitatea de a inghiti (prezenţa disfagiei într-o laringită este sugestivă pentru epiglotită – lipseşte în celalte tipuri de laringita), ganglioni cervicali mariti moderat, copilul devine tot mai obosit, mai tahicardic-creste frecventa batailor inimii , ajungându-se la o stare deosebit de gravă, cu paloare, cianoză şi tulburări ale conştienţei.

Tratament acestui tip de laringita consta in: În cazurile foarte severe – iniţial intubaţie nazotraheală pentru a preveni un deces brusc. Tratamentul antibiotic vizează H. influenzae ampicilină 200mg/kg/zi + aminoglicozid, Augmentin, suspensie orală 457 mg/5 ml, cefotaxim 100mg/kg, ceftriaxin 100-150mg/kg-in dozele si modul de administrare recomandate de medicul specialist. Durata tratamentului 7-10 zile.În colectivităţi, purtătorii de H. influenzae vor fi sterilizaţi prin administrarea de rifampicină (Sinerdol) într-o doză unică de 10mg/kg.

Vaccinarea specifică HI b previne eficient infecţia. În ultimii ani vaccinul a devenit disponibil şi în ţara noastră.

Traheobronsita acuta maligna este formă evolutiv descendentă a unei laringite subglotice de etiologie iniţial virală (v. gripal, mixovirus) suprainfectată (streptococ, stafilococ) cu prezenţa la nivelul laringelui, traheei şi bronşiilor a secreţiilor mucoase, vâscoase aderente, cu formare de cruste şi ulceraţii.

Simptome: Debut printr-o IACRS care se agravează progresand cu stare generală profund aletrată, febră 40 C, tuse frecventă cu caracter de crup, stridor inspirator şi expirator, dispnee inspiratorie apoi mixtă însoţită de tiraj intercostal şi suprasternal, stare asfixică ± convulsii.

Este o forma rara de laringita si are un prognostic rezervat.

TRATAMENTUL laringitei la copii consta in
-Umidiferea aerului din cameră,
–  Inhalaţii cu ceai de muşeţel sau de tei,
–  Comprese calde şi umede în jurul gâtului,
–  Sedative : FENOBARBITAL
–  Antibiotice: PENICILINĂ G, AMPICILINĂ. prescrise de medic
–  Tratmentul terenului: adenoidectomie, tratamentul rahitismului.

In formele grave de boala medicul specialist va prescrie antibiotice: penicilina, ampicilina + gentamicina, secretolitice: Bromhexin mod de administrare copii sub 6 ani = 3 x 12 picături (12 pic = 4 mg bromhexin-HCI) 36 picături = 12 mg bromhexin-HCI, Mucosolvan, sedative:FENOBARBITAL 5-7 mg / kg c / zi, aspirarea secreţiilor şi îndepărtarea membranelor prin laringoscopie sau bronhoscopie, oxigenoterapie (oxigen umidificat sub izoletă), intubaţie sau traheostomie.


Un comentariu

  1. buna ziua. am un copil de 1 an si 3 luni nascut prematur la 32 sapt, 1700g. dupa o viroza respiratorie a facut o pneumonie interstitiala asimptomatica, singurul indiciu a fost ca s-a cianozat (2 ori) in jurul gurii si nu mai respira timp de cateva secunde. dupa tratarea pneumoniei, la interval de cateva zile, aceste cianozari au revenit (mai numeroase). din nou diagnosticul a fost de pneumonie si stridor. in timpul spitalizarii am fost vazuti de medicul neurolog care a dignosticat vag cu “un fel de crize epileptice atipice” si ne-a bagat imediat pe keppra. am intrerupt keppra cu acordul medicului deoarece s-a considerat ca s-a intamplat pe fond infectios cu atentionare sa nu mai raceasca, etc. a ramas cu tuse si acum a facut din nou cianozari cu lipsa respiratiei de 2 ori. a doua oara l-am scos la geam si i-am suflat in fata si si-a revenit imediat. va rog din suflet, nu sunt expert dar sunt mama si acest diagnostic nu m-a convins: poate fi o insuficienta respiratorie sau cardiaca? unde sa merg?? multumesc si astept raspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie