Vegetatiile adenoide reprezinta un tesut limfatic fixat pe peretele postero-superior al nazofaringelui. Acestea au forma unui strugure, si in caz de infectii se maresc (se inflameaza)pentru a si indeplini functia de aparare – adenoidita acuta.
Vegetatiile adenoide (polipii ) pot reprezenta ele insusi insa sursa unor infectii repetate atunci cand adenoidita se cronicizeaza, vegetatiile adenoidiene mari pot determina complicatii ca :
– raspandirea infectiei restante spre ureche prin tuba lui Eustachio si aparitia otitei medii la copil
– obstructie respiratorie care la copil este compensata cu respiratia orala (copilul sforaie, doarme cu gura cascata, tinde sa o mentina si ziua asa, se modifica raporturile fetei si diametrele, nasul se subtiaza, vocea devine nazonata)
– surse de infectie pentru aparitia glomerulonefritei poststreptococice sau a reumatismului articular acut.
In cazul aparitiei complicatiilor de mai sus se indica adenoidectomia – operatie de polipi in vederea inlaturarii lor. Polipii pot prezenta o problema cel mai adesea in copilarie deoarece la adult tesutul limfoid, care alcatuieste vegetatiile adenoide, involueaza.
In contact cu agentii microbieni din aer (streptococci, stafilococi) sau a celor deja existenti in nas in cazul unei scaderi a imunitatii, vegetatiile adenoide (polipii la copii) se inflameaza alcatuind tabloul adenoiditei acute.
Simptome adenoidita acuta:
– febra 38-39 de grade (40 de grade chiar la sugar cu refuzul alimentatieiei, polipnee si risc de coborare a infectiei spre trahee si plamani).
– Voce nazonata, respiratie bucala;
– Se poate insoti si de o laringita (simptom: raguseala si/sau tuse) sau amigdalita (inflamatia amigdalelor palatine- se vad cu ochiul liber in gura pe lateralul radacinii limbii)
– In gura, gat este rosu inflamat, cu secretii in gat vizibile care se scurg pe peretele posterior.
– Ganglioni cervical mariti, durerosi
Complicatii adenoidita acuta:
– Otita medie acuta prin propagarea infectiei prin trompa lui Eustachio spre urechea medie;
– Conjuctivita acuta prin propagarea infectiei si inflamatieie prin canalul nazolacrimal;
– Sinuzite;
– Infectii care coboara spre plamani.
– Netratarea focarului infectios de streptococ beta hemolitic poate fi punctul de start al unei glomerulonefrite poststreptococice la copil sau al unui reumatism articular acut.
– Evolutie spre cronicizare cu hipertrofie marcata a vegetatiile adeniodienie cu complicatiile adenoiditei cronice care impun adenoidectomia (operatie de polipi la copil).
[…] infectii, cea cronica cu o durata de cel putin 8 saptamani se datoreaza mai frecvent alergiilor sau polipiilor. Principalul simptom in sinuzita este durerea care apare la nivelul dintilor, si deasupra lor in […]