Adenoidita si polipii la copii

Vegetatiile adenoide reprezinta un tesut limfatic fixat pe peretele postero-superior  al nazofaringelui. Acestea au forma unui strugure, si in caz de infectii se maresc (se inflameaza)pentru a si indeplini functia de aparare – adenoidita acuta.

Vegetatiile adenoide (polipii ) pot reprezenta ele insusi  insa sursa unor infectii repetate atunci cand adenoidita se cronicizeaza, vegetatiile adenoidiene mari pot determina complicatii ca :

– raspandirea infectiei restante spre ureche prin tuba lui Eustachio si aparitia otitei medii la copil

– obstructie respiratorie care la copil este compensata cu respiratia orala (copilul sforaie, doarme cu gura cascata, tinde sa o mentina si ziua asa, se modifica raporturile fetei si diametrele, nasul se subtiaza, vocea devine nazonata)

– surse de infectie pentru aparitia glomerulonefritei poststreptococice sau a reumatismului articular acut.

In cazul aparitiei complicatiilor de mai sus se indica adenoidectomia – operatie de polipi in vederea inlaturarii lor. Polipii pot prezenta o problema cel mai adesea in copilarie deoarece la adult tesutul limfoid, care alcatuieste vegetatiile adenoide, involueaza.

In contact cu agentii microbieni din aer (streptococci, stafilococi) sau a celor deja existenti in nas in cazul unei scaderi a imunitatii, vegetatiile adenoide (polipii la copii) se inflameaza alcatuind tabloul adenoiditei acute.

Simptome adenoidita acuta:

–          febra 38-39 de grade (40 de grade chiar la sugar cu refuzul alimentatieiei, polipnee si risc de coborare a infectiei spre trahee si plamani).

–          Voce nazonata, respiratie bucala;

–          Se poate insoti si de o laringita (simptom: raguseala si/sau tuse) sau amigdalita (inflamatia amigdalelor palatine- se vad cu ochiul liber in gura pe lateralul radacinii limbii)

–          In gura, gat este rosu inflamat, cu secretii in gat vizibile care se scurg pe peretele posterior.

–          Ganglioni cervical mariti, durerosi

Complicatii adenoidita acuta:

–          Otita medie acuta prin propagarea infectiei prin trompa lui Eustachio  spre urechea medie;

–          Conjuctivita acuta prin propagarea infectiei si inflamatieie prin canalul nazolacrimal;

–         Sinuzite;

–          Infectii care coboara spre plamani.

–          Netratarea  focarului infectios de streptococ beta hemolitic  poate fi punctul de start al unei glomerulonefrite poststreptococice la copil sau al unui reumatism articular acut.

–          Evolutie spre cronicizare cu hipertrofie marcata a vegetatiile adeniodienie cu complicatiile adenoiditei cronice care impun adenoidectomia (operatie de polipi la copil).


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie