Oreionul la copii si la adulti – simptome

Oreionul este o infectie viralå sistemicå acutå, transmisibilå, a cårei tråsåturå cea mai distinctivå este inflamarea uneia sau ambelor glande parotide. Implicarea altor glande salivare, a meningelui, pancreasului si a testiculelor este de asemenea obisnuitå.

Perioada de incubatie a oreionului variazå în general de la 14 la 18 zile, cu extreme de 7 si 23 zile. Un atac de oreion conferå de obicei imunitate pentru întreaga viatå, iar la copii se imunizeaza de cand sunt mici prin vaccin.

Cauze si transmitere

Virusul oreionului este virusul urlina si este transmis prin picåturi aeriane, salivå si obiecte de uz comun. Replicarea virusului în epiteliul tractului respirator superior conduce la viremie, care este urmatå de infectarea tesuturilor glandularesi/sau a sistemului nervos central (SNC).

Simptome

La inceputl oreionului constå în febrå, stare de råu general, dureri de muschi si anorexie.

1. Parotidita, dacå apare, se dezvoltå de obicei în intervalul urmåtoarelor 24 ore, dar poate fi întârziatå pentru aproape o såptåmânå; ea este în general bilateralå, desi debutul pe ambele pårtipoate så nu fie sincronizat si uneori este afectatå doar o hemifatå.

  • Glandele submaxilare si sublinguale sunt afectate mai rardecât parotida si aproape niciodatå nu sunt singure implicate.
  • Inflamarea parotidei este acompaniatå de sensibilizarea si stergerea spatiului dintre lobul urechii i unghiul mandibulei.
  • Pacientul acuzå frecvent otalgie si are dificultåti în a mânca,înghiti sau a vorbi. Inflamatia glandularå se accentueazå câtevazile si apoi scade graduat, dispårând într-o såptåmânå. Orificiulductului Stensen este de obicei rosu si inflamat

2. În afarå de parotiditå, orhita este cea mai obisnuitå manifestare a oreionului în rândul bårbatilor trecuti de pubertate, apårând în aproape 20% din cazuri.

  • Testiculele sunt dureroase si sensibile si sunt mårite de câteva ori fatå de mårimea lor normalå ;febra asociatå este obiçnuitå. Mai târziu, apare atrofia testicularå la jumåtate din bårbatii afectati. Deoarece orchita este bilateralå în mai putin de 15% din cazuri, sterilitatea dupå oreion esterarå.
  • Ooforita la femei – cu mult mai putin obisnuitå decât orhita la bårbati – poate produce durere în abdomenul inferior,dar nu conduce la sterilitate.

3. Meningita asepticå este o manifestare obiçnuitå a oreionului, atât la copii cât si la adulti.

  • Simptomele includ redoarea de ceafå, cefaleea si somnolenta. Meningita asepticå datoratå oreionului neînsotitå de parotiditå nu poate fi distinså clinic de cea cauzatå de alte virusuri.
  • Pot sa apara uneori ca si complicatie surditatea.

4. Mai rar, virusul urlian poate cauza encefalitå, care se prezintå cu febrå înaltå si schimbåri marcate în nivelul constientei

si are frecvent ca rezultat sechele permanente la supravietuitori.

5. Pancreatita urlianå, care se poate manifesta ca durerea abdominalå.

Oreionul si sarcina: Un numår excesiv de avorturi spontane este asociat oreionului gestational, când boala apare în primul trimestru de sarcinå. Oreionul în sarcinå nu determinå nastere prematurå sau malformatii fetale.


2 comentarii

  1. Am fost bolnav de oreon la vârsta de 10 ani bilateral . Considerați că mi—a fost afectată FERTILITATEA ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie